Kultowy, najlepszy śmietanowiec bez pieczenia
W weekend bardziej niż kiedy indziej mamy ochotę na coś słodkiego. Wolny czas sprawia, że lubimy sobie podogadzać. Jeśli więc zastanawiacie się, jaki łakoć przygotować, być może zainteresuje was nasz przepis. Proponujemy wam dzisiaj kultowy, najlepszy śmietanowiec bez pieczenia. Jest lekki, kolorowy i orzeźwiający.
Śmietanowiec, czy jak niektórzy mówią galaretkowiec, to deser znany nie od dziś. Czasami można go nawet kupić w cukierni lub w sklepie spożywczym na wagę. Jednak bez problemu przygotujecie go w domu. Do jego zrobienia wystarczą cztery składniki. Prawda, że zapowiada się dobrze?
Kultowy, najlepszy śmietanowiec bez pieczenia
Składniki:
-
3 galaretki o różnych smakach i kolorach, np. zielona, czerwona, pomarańczowa
-
2 galaretki cytrynowe lub krystaliczne
-
5 szklanek wrzątku
-
1/2 l śmietanki kremówki 30 proc.
Przygotowanie śmietanowca
Każdą z trzech galaretek rozmieszaj z jedną szklanką wrzątku. Mieszaj, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Przestudź, zimne galaretki wstaw do lodówki, by stężały. Gdy galaretki zastygną, pokrój je w kostkę i włóż do miski. Galaretki cytrynowe lub krystaliczne rozmieszaj w 2 szklankach wrzątku. Odstaw je do wystygnięcia.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj ją do jeszcze płynnej galaretki i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj pokrojone galaretki.
Całość przelej do szklanej formy lub formy metalowej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wyrównaj powierzchnię, wstaw do lodówki, by całość stężała.
Wskazówka: Masę śmietanową z galaretkami możesz przygotować na biszkoptach. Wyłóż więc nimi dno formy, a potem zalej ciastka masą.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Sprawdź, jak przygotować ciasto Toffi na herbatnikach , a także jak zrobić ciasto Śnieżny Puch .
Źródło zdjęcia: canva/MamaMiaPL
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje