Smakosze.pl Przepisy Kultowy przepis siostry Anastazji na ciasto “Kokosowa śnieżynka”. W sam raz na rodzinne imprezy
Canva / Siraphol ; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Kultowy przepis siostry Anastazji na ciasto “Kokosowa śnieżynka”. W sam raz na rodzinne imprezy

5 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Siostra Anastazja zasłynęła w całym kraju ze swoich wyjątkowych przepisów. Jej receptury każdego dnia odtwarzane są przez amatorów dobrego jedzenia. Przy najbliższej okazji koniecznie wypróbujcie jej sposób na ciasto z dodatkiem kokosa. "Kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji smakuje wyśmienicie.

Lekka jak chmurka "kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji (której powyższe zdjęcie pochodzi z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM) może wydawać się przepisem pracochłonnym, lecz jej wykonanie jest niezwykle proste. Wystarczy upiec ciasto i przełożyć je dwoma rodzajami smakowitej masy. Zewnętrzną warstwę stanowi smakowity podsmażony z masłem i cukrem. Każda minuta spędzona na jego przygotowaniu zostanie wynagrodzona rewelacyjnym smakiem deseru.

Przepis na cudowne kokosowe ciasto siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 9 jaj

  • 1/2 szklanki cukru

  • 3/4 szklanki mąki tortowej

  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 3 i 1/2 szklanki mleka

  • 30 dag cukru pudru

  • 1 budyń waniliowy bez cukru

  • 10 dag mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 żółtka

  • 25 dag masła

Składniki na masę mleczną:

  • 1 puszka mleka skondensowanego bez cukru

  • 1 galaretka żółta

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • cukier puder do smaku

Składniki na masę kokosową:

  • 10 dag wiórków kokosowych

  • 1 łyżka masła

  • 1-2 łyżki cukru kryształu

Jak upiec ciasto "Kokosowa śnieżynka" według przepisu siostry Anastazji?

Zacznij od upieczenia ciasta . W tym celu białka ubij z cukrem, dodając w międzyczasie po 1 żółtku . Pod koniec ubijania do masy przesiej oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia . Z wymieszanego ciasta upiecz 3 blaty w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut .

Przygotuj masę budyniową do ciasta . Z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, żółtek i budyniu w proszku ugotuj budyń i odstaw go do wystudzenia . Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera . Na koniec dodaj do niego ostudzoną masę budyniową .

Przyrządź mleczną masę do ciasta "kokosowa śnieżynka" . Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, a kiedy stężeje pokrój ją w kostkę . Mleko skondensowane ubij z cukrem, dodaj rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę . Pod koniec wymieszaj całość z pokrojoną w kostkę galaretką .

Blaty ciasta przełóż przygotowanymi masami w kolejności ciasto- 3/4 masy budyniowej- ciasto- mleczna masa-ciasto-1/4 masy budyniowej . Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego kokos oraz cukier i całość podsmaż do uzyskania lekko żółtej barwy wiórków . Tak przygotowaną masę wyłóż na wierzch ciasta "kokosowa śnieżynka" . Dzięki pomysłowości siostry Anastazji przygotujesz rewelacyjny sernik . Jej proste chrupiące ciasteczka to niezwykła przekąska gotowana na wodzie .

Canva / ajafoto
Canva / ajafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: deon

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy