Kultowy przepis siostry Anastazji na ciasto “Kokosowa śnieżynka”. W sam raz na rodzinne imprezy
Siostra Anastazja zasłynęła w całym kraju ze swoich wyjątkowych przepisów. Jej receptury każdego dnia odtwarzane są przez amatorów dobrego jedzenia. Przy najbliższej okazji koniecznie wypróbujcie jej sposób na ciasto z dodatkiem kokosa. "Kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji smakuje wyśmienicie.
Lekka jak chmurka "kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji (której powyższe zdjęcie pochodzi z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM) może wydawać się przepisem pracochłonnym, lecz jej wykonanie jest niezwykle proste. Wystarczy upiec ciasto i przełożyć je dwoma rodzajami smakowitej masy. Zewnętrzną warstwę stanowi smakowity podsmażony z masłem i cukrem. Każda minuta spędzona na jego przygotowaniu zostanie wynagrodzona rewelacyjnym smakiem deseru.
Przepis na cudowne kokosowe ciasto siostry Anastazji
Składniki na ciasto:
-
9 jaj
-
1/2 szklanki cukru
-
3/4 szklanki mąki tortowej
-
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
-
3 i 1/2 szklanki mleka
-
30 dag cukru pudru
-
1 budyń waniliowy bez cukru
-
10 dag mąki pszennej
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
2 żółtka
-
25 dag masła
Składniki na masę mleczną:
-
1 puszka mleka skondensowanego bez cukru
-
1 galaretka żółta
-
3 łyżeczki żelatyny
-
cukier puder do smaku
Składniki na masę kokosową:
-
10 dag wiórków kokosowych
-
1 łyżka masła
-
1-2 łyżki cukru kryształu
Jak upiec ciasto "Kokosowa śnieżynka" według przepisu siostry Anastazji?
Zacznij od upieczenia ciasta . W tym celu białka ubij z cukrem, dodając w międzyczasie po 1 żółtku . Pod koniec ubijania do masy przesiej oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia . Z wymieszanego ciasta upiecz 3 blaty w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut .
Przygotuj masę budyniową do ciasta . Z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, żółtek i budyniu w proszku ugotuj budyń i odstaw go do wystudzenia . Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera . Na koniec dodaj do niego ostudzoną masę budyniową .
Przyrządź mleczną masę do ciasta "kokosowa śnieżynka" . Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, a kiedy stężeje pokrój ją w kostkę . Mleko skondensowane ubij z cukrem, dodaj rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę . Pod koniec wymieszaj całość z pokrojoną w kostkę galaretką .
Blaty ciasta przełóż przygotowanymi masami w kolejności ciasto- 3/4 masy budyniowej- ciasto- mleczna masa-ciasto-1/4 masy budyniowej . Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego kokos oraz cukier i całość podsmaż do uzyskania lekko żółtej barwy wiórków . Tak przygotowaną masę wyłóż na wierzch ciasta "kokosowa śnieżynka" . Dzięki pomysłowości siostry Anastazji przygotujesz rewelacyjny sernik . Jej proste chrupiące ciasteczka to niezwykła przekąska gotowana na wodzie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wachowicz robi obłędne śledzie po grecku. Biją na głowę te w śmietanie
-
Obłędna sałatka z serem feta i słodkimi "skwarkami". Nietypowe połączenie smaków zachwyci każdego
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: deon