Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja robi obłędne ciasteczka z 5 składników. Łatwiej się nie da
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.10.2022 09:45

Siostra Anastazja robi obłędne ciasteczka z 5 składników. Łatwiej się nie da

Siostra Anastazja robi obłędne ciasteczka z 5 składników. Łatwiej się nie da
ARTUR BARBAROWSKI/East News, canva/seramo

Kukutki, czyli ciasteczka z mąki i jajek podane z miodem i makiem są pomysłem na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasteczka z pięciu składników według przepisu siostry Anastazji zachwycają prostotą i smakiem.

Siostra Anastazja w jednej ze swoich książek kucharskich pt. ,,Siostra Anastazja - życie pełne smaku" zdradziła prosty przepis na domowe ciasteczka z pięciu składników. Ciastka przygotowane z mąki, jajek i letniej wody gotowane w osolonej wodzie są chrupiące i delikatne.

Do kruchych ciasteczek siostra Anastazja podaje mak i płynny miód. Zmielony mak wymieszany z miodem i ugotowanymi i odcedzonymi ciasteczkami smakuje rewelacyjnie. Ciastka błyskawicznie znikają z talerzy.

Przepis na ciasteczka z pięciu składników jest przepisem podstawowym. Mak możemy zmielić dodatkowo z rodzynkami, orzechami i ulubionymi bakaliami, żeby podbić jego smak. Ciastka gotujemy w wodzie przez kilka minut, do miękkości i mieszamy z podstawowymi składnikami.

Szybkie ciasteczka z pięciu składników według przepisu siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej

  • 125 ml letniej wody

  • 3 żółtka

Dodatkowo:

  • 200 g zmielonego maku

  • płynny miód

Jak zrobić ciasteczka z miodem i makiem? Kruche wałeczki posmakują każdemu

Mąkę wsyp do miski, wlej wodę, dodaj żółtka i wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie elastyczne. Z ciasta odrywaj po niewielkim kawałku i uformuj w dłoniach wałeczki.

Ciastka ugotuj w osolonej wodzie i przełóż do miski, dodaj mak, płynny miód i ponownie wymieszaj, smacznego.

Siostra Anastazja zdradziła przepis na ciastka grzybki z kremem, są w sam raz na jesień. Pomysł na równie szybkie i smaczne ciastka? Ciastka z maszynki jak za dawnych lat.

Mak
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Siostra Anastazja - życie pełne smaku, wyd WAM