Smakosze.pl Produkty Kupiła pierniki w Lidlu, otworzyła, czegoś takiego się nie spodziewała. „Czy Biedronka wie”
fot. Shutterstock

Kupiła pierniki w Lidlu, otworzyła, czegoś takiego się nie spodziewała. „Czy Biedronka wie”

24 listopada 2024

Niedawne odkrycie w opakowaniu ciastek wstrząsnęło ludzi i poniosło się po sieci. Nie wiadomo jeszcze, skąd wzięło się zamieszanie. Jasne jest jednak jedno: dyskonty są w wizerunkowych opałach.

Spleśniałe pierniczki

Powiedzenie w branży public relations mówi, że „kryzysy w mediach społecznościowych wybuchjają w weekendy”. Tak było i tym razem, kiedy po sieci poniósł się filmik opublikowany przez jedną z wrocławianek.

Na filmie widać bardzo nietypowy „unboxing”. Kobieta pokazuje, jak otworzyła paczkę kupionych w Lidlu pierniczków ich marki Favorina. W środku miała znajdować się… inna paczka, ciastek marki Cukiernia Róża , która w dodatku należy do największej konkurentki Lidla – Biedronki .

pleśń
fot. Canva, zdjęcie ilustracyjne
Polacy kupują na potęgę, a to najgorszy rodzaj mąki. Bez błonnika i witamin

Spleśniałe ciastka z Biedronki w Lidlu?

Nie dość jednak na tym. Ciastka w opakowaniu wyjętym jakoby z opakowania są spleśniałe. I to nie w postaci małych białych plamek, ale wszystkie pokryte są pleśnią jak lukrem. Na opakowaniu Favoriny podana jest data minimalnej przydatności na marzec 2025 , ale wewnętrzne opakowanie Cukierni Róża wskazuje, że ciastka przeterminowane są o rok.

Kobieta podjęła kroki, by wyjaśnić sprawę , a przy okazji – zrobić awanturę Lidlowi. „Fakt” publikuje screeny rozmowy z biurem obsługi klienta Lidla . Ten z początku przeoczył wagę sprawy, w końcu jednak obiecał wyjaśnienie, co właściwie się zdarzyło.

Widoczna pleśń, niewidoczne przyczyny

To, czego jednak się nie dowiadujemy, to – co się właściwie zdarzyło . Dziennikarze „Faktu” zapewniają, że wysłali odpowiednie pytania do biura prasowego Lidla . Artykuł opublikowali jednak przed przesłaniem odpowiedzi.

Na filmie nie widać – oczywiście – dokładnego momentu odpakowywania ciastek. Wokół sprawy jest więc wciąż dużo niepewności . Tak czy inaczej – kryzys wizerunkowy jest i temat z pewnością nie wygaśnie do poniedziałku.

Przeczytaj też o burzy po Kuchennych Rewolucjach i o najgorszym rodzaju mąki w naszej diecie .

pierniczki
fot. Canva, zdjęcie ilustracyjne
Weź z szafki, wymieszaj z wodą i wyszoruj palniki. Będą lśniły jak nowe
Przed świętami piekę dwie blachy. Ten sernik znika w sekundę, nie jadłem lepszego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy