Smakosze.pl Przepisy Kurczak z rozkosznie chrupiącą skórką, prosty przepis
bhofack2, Getty Images Pro

Kurczak z rozkosznie chrupiącą skórką, prosty przepis

26 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kurczak należy do mięs, które są wyjątkowo "plastyczne" i uniwersalne, jeśli chodzi o gotowanie. Można przygotować je na setki jak nie tysiące sposobów, a każdy z nich będzie smakował zupełnie inaczej, z całkowicie różną fakturą i uczuciem podczas jedzenia.

Mimo wszystko jednym z najczęstszych sposobów przygotowywania tego zwierzęcia do jedzenia, jest najzwyklejsze pieczenie go w całości w piekarniku. Okazuje się, że jeden dodatek zmienia o 180 stopni przyjemność, jaka płynie z jedzenia kurczaka.

Kurczak z dodatkiem masła jest znacznie lepszy

Popularne powiedzenie profesjonalnych kucharzy z zachodu mówi, że jeśli chcesz, aby coś smakowało znacznie lepiej, dodaj do tego masło. Trzeba przyznać, że w tym tłuszczu kryje się mnóstwa smaku, a także właściwości, które sprawiają, że jedzenie jest o wiele smaczniejsze.

Doskonałą metodą jest wymieszanie dużej ilości przypraw z cała kostką ciepłego masła i wtarcie go w skórę ptaka. Warto także włożyć kilka łyżek do jego wnętrza, aby marynata mogła zadziałać od wewnątrz. Gdy masło będzie się topić, skórka stanie się o wiele bardziej chrupiąca niż zwykle.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy obecnie najlepsze promocje dostępne w sklepie Biedronka. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy sposób na uratowanie zbyt twardej fasolki w fasoli po bretońsku.

Przepis na pieczonego kurczaka z masłem

Składniki:

  • 1 spory kurczak, najlepiej wiejski

  • 1 kostka miękkiego masła

  • 1 łyżka soli  morskiej

  • 3 łyżeczki pieprzu

  • 3 łyżeczki kurkumy

  • 1 łyżka wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżka mielonej kolendry

  • 2 łyżeczki suszonego czosnku

  • kilka sporych gałązek rozmarynu

Zacznij od wyjęcia kurczaka z opakowania i dokładnego osuszenia. Następnie wyjmij z niego wnętrzności i odstaw na kilka godzin pod przykryciem, aby uzyskał temperaturę pokojową. Warto oderwać delikatnie skórę od mięsa, co pozwoli uzyskać jeszcze większą chrupkość.

Miękkie masło włóż do miseczki - dodaj do niego pieprz, kurkumę, sól, cynamon, wędzoną paprykę, kolendrę oraz  czosnek suszony. Wymieszaj masę i obtocz nią dokładnie całego kurczaka, wraz ze skrzydłami, udami i wnętrzem. Do środka wepchnij także kilka gałązek rozmarynu.

Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 2 godziny. Po tym czasie mięso samo będzie odchodziło od kości, a udka będą wyjątkowo soczyste. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: magicznyskladnik.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy