Kurczak z rozkosznie chrupiącą skórką, prosty przepis
Kurczak należy do mięs, które są wyjątkowo "plastyczne" i uniwersalne, jeśli chodzi o gotowanie. Można przygotować je na setki jak nie tysiące sposobów, a każdy z nich będzie smakował zupełnie inaczej, z całkowicie różną fakturą i uczuciem podczas jedzenia.
Mimo wszystko jednym z najczęstszych sposobów przygotowywania tego zwierzęcia do jedzenia, jest najzwyklejsze pieczenie go w całości w piekarniku. Okazuje się, że jeden dodatek zmienia o 180 stopni przyjemność, jaka płynie z jedzenia kurczaka.
Kurczak z dodatkiem masła jest znacznie lepszy
Popularne powiedzenie profesjonalnych kucharzy z zachodu mówi, że jeśli chcesz, aby coś smakowało znacznie lepiej, dodaj do tego masło. Trzeba przyznać, że w tym tłuszczu kryje się mnóstwa smaku, a także właściwości, które sprawiają, że jedzenie jest o wiele smaczniejsze.
Doskonałą metodą jest wymieszanie dużej ilości przypraw z cała kostką ciepłego masła i wtarcie go w skórę ptaka. Warto także włożyć kilka łyżek do jego wnętrza, aby marynata mogła zadziałać od wewnątrz. Gdy masło będzie się topić, skórka stanie się o wiele bardziej chrupiąca niż zwykle.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy obecnie najlepsze promocje dostępne w sklepie Biedronka. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy sposób na uratowanie zbyt twardej fasolki w fasoli po bretońsku.
Przepis na pieczonego kurczaka z masłem
Składniki:
-
1 spory kurczak, najlepiej wiejski
-
1 kostka miękkiego masła
-
1 łyżka soli morskiej
-
3 łyżeczki pieprzu
-
3 łyżeczki kurkumy
-
1 łyżka wędzonej papryki
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1 łyżka mielonej kolendry
-
2 łyżeczki suszonego czosnku
-
kilka sporych gałązek rozmarynu
Zacznij od wyjęcia kurczaka z opakowania i dokładnego osuszenia. Następnie wyjmij z niego wnętrzności i odstaw na kilka godzin pod przykryciem, aby uzyskał temperaturę pokojową. Warto oderwać delikatnie skórę od mięsa, co pozwoli uzyskać jeszcze większą chrupkość.
Miękkie masło włóż do miseczki - dodaj do niego pieprz, kurkumę, sól, cynamon, wędzoną paprykę, kolendrę oraz czosnek suszony. Wymieszaj masę i obtocz nią dokładnie całego kurczaka, wraz ze skrzydłami, udami i wnętrzem. Do środka wepchnij także kilka gałązek rozmarynu.
Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 2 godziny. Po tym czasie mięso samo będzie odchodziło od kości, a udka będą wyjątkowo soczyste. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: magicznyskladnik.pl