Smakosze.pl Przepisy Kurczak z patelni bez zbędnego tłuszczu. Dzięki prostemu trikowi wyjdzie lekki i soczysty
Canva / oksanashufrych

Kurczak z patelni bez zbędnego tłuszczu. Dzięki prostemu trikowi wyjdzie lekki i soczysty

7 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zdarzyło Ci się przygotować suchą i niesmaczną pierś z kurczaka? Mamy prosty patent, który pozwoli łatwo i szybko przyrządzić kurczaka na patelni bez zbędnego tłuszczu. Mięso usmażymy w papierze do pieczenia, dzięki czemu nie tylko nie tylko nie wchłonie tłuszczu, ale też wyjdzie niezwykle soczyste.

Kurczak z patelni, dzięki okryciu z papieru do pieczenia, niejako dusi się we własnych sokach. Wilgoć nie wyparowuje z mięsa, jak w przypadku tradycyjnego smażenia. Ta metoda na kurczaka z patelni jest niezwykle prosta, a samo przygotowanie błyskawiczne.

Przepis na wyśmienitego kurczaka z patelni

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 1 łyżka oleju

  • mieszanka przypraw do kurczaka

Jak przygotować soczystego kurczaka z patelni

Filet z piersi kurczaka opłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz . Pousuwaj nieapetyczne błonki i ścięgna. Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia na tyle duże, aby dało się w nie dokładnie zawinąć mięso .

Przygotowane arkusze papieru do pieczenia złóż na pół i ponownie rozłóż, uzyskując przez środek linie zgięcia . Papier do kurczaka z patelni posmaruj po obu stronach linii niewielką ilością oleju, a następnie oprósz obficie przyprawą do kurczaka tak, aby ta przykleiła się do tłuszczu.

Filet połóż na jednej stronie papieru z olejem i przyprawą. Papier ponownie złóż i przykryj mięso drugą połówką. Dobrze pozawijaj brzegi papieru, aby kurczak z patelni był w nim możliwie szczelnie zamknięty . To samo powtórz z drugim kawałkiem mięsa.

Przygotuj suchą patelnię do smażenia kurczaka . Dobrze ją rozgrzej, a następnie połóż na niej zawinięte w papier mięso i zmniejsz moc palnika . Kurczaka z patelni smaż z każdej strony 5-6 minut . Czas smażenia zależy od wielkości i grubości mięsa. Z kurczaka przygotujesz też pyszne maślankowe kotlety . Wypróbuj koniecznie smakowitego devolaya z fetą i szpinakiem .

Canva / MSPhotographic
Canva / MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy