Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.08.2022 10:53

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka
canva/ipsi501

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Przygotujesz je z kilku podstawowych składników, a wszyscy będą zachwyceni. Roladki z kurczaka będą również idealnym daniem podczas świąt i większych uroczystości. Smakują wyśmienicie i wyglądają elegancko.

Klasyczne kotlety devolay przygotowywane są wyłącznie z masłem. Ten smak możemy jednak urozmaicić i stworzyć jeszcze lepsze roladki z kurczaka, które posmakują całej rodzinie i każdy będzie prosił o dokładkę. Farsz przygotowany z sera feta i szpinaku oczaruje wszystkich.

Do roladek z kurczaka dodajmy również niewielką ilość masła, które delikatnie wyleje się z przekrojonego mięsa. Do farszu, oprócz fety i szpinaku, dodajmy solidną porcję czosnku, który jest niezbędnym dodatkiem do mrożonych, zielonych liści.

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem smażmy na maśle klarowanym lub oleju. Tłuszcz musi być mocno rozgrzany. Jeśli dolewamy olej, najpierw wyjmijmy mięso z patelni. Olej i masło muszą być mocno rozgrzane, inaczej roladki opiją się tłuszczem i nie będą tak smaczne.

Kotlety devolay z pysznym dodatkiem. Roladki z kurczaka z fetą i szpinakiem są proste i wyśmienite

Składniki na 4 roladki:

  • podwójna, duża pierś z kurczaka

  • 3 duże ząbki czosnku

  • ok. 200 g mrożonego szpinaku

  • 150 g sera feta

  • sól, pieprz

  • 4 plasterki masła

  • masło klarowane lub olej do smażenia

  • jajko i bułka tarta do panierowania

Jak zrobić wyśmienite roladki z kurczaka z serem feta i szpinakiem?

Mięso umyj, oczyść, przekrój i rozbij tłuczkiem na cztery cienkie kotlety, oprósz je solą, pieprzem, odstaw.

Zeszklij posiekany drobno czosnek, następnie dodaj szpinak i smaż przez kilka minut, aż się rozmrozi i zagrzeje, następnie dodaj pokrojony ser feta, mieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem, odstaw do przestudzenia.

Na każdy rozbity kolet wyłóż farsz, dodaj plasterek masła i zawiń, aby powstały devolay. Gotowe roladki obtocz w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.

Devolay smakują wyśmienicie z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi i surówkami. Osobiście polecam buraki chrzanem i surówkę z kapusty pekińskiej, smacznego.

Devolay ze szpinakiem i serem feta
Screen z filmu pochodzi z kanału smacznie_na_talerzu na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis