Na jakim mięsie gotujesz rosół? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Masa Polaków o nim zapomniała
Rosół na serduszkach spodoba się niejednemu smakoszowi. Zapomniany drobiowy rarytas doskonale nadaje się do przyrządzenia lekkiej i pełnej smaku zupy. Przepis jest banalny i każdy sobie poradzi. Spróbujecie?
Jeśli jeszcze nigdy nie gotowaliście rosołu na podrobach, koniecznie przetestujcie nasz nowy przepis. Zupa przyrządzona na serduszkach nie jest tak tłusta, jak klasyczna drobiowa wersja, a smakuje wyśmienicie. Przyrządza się ją też zdecydowanie krócej.
Przepis na smaczny rosół na serduszkach
Składniki:
1 kg kurzych serc
2 litry wody
2 duże marchewki
1 mniejsza pietruszka
1 niewielki seler
pół pora, liści lub białej części
1 mała cebula
1-2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskie
5-6 ziaren czarnego pieprzu
sól i pieprz w ilości do smaku
Do podania:
natka pietruszki do podania
odrobina domowego maggi
Jak zrobić rosół na serduszkach? Podroby doskonale zastępują porcje rosołowe
Serduszka oczyszczamy i przenosimy je do większego garnka. Dodajemy umyte i obrane marchewki, selera i pietruszkę. Cebulę opalamy w płomieniu i wrzucamy ją wraz z dobrze opłukanym porem.
Dodajemy też przyprawy w kawałku. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 60 minut. Danie doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem.
Rosół na serduszkach podajemy z makaronem i zieleniną. Możemy też dodać przyprawy do zup, jeśli chcemy, by smak był bardziej wyrazisty. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rosół. Polecamy smaczną zupę na kaczce. Być może spodoba wam się też obfitująca w aromatyczne dodatki receptura na rosół bez mięsa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić zimne nóżki bez żelatyny? Znamy sekret najlepszych kucharek
Obłędne kotlety mielone z ziemniakami i pomidorem. Na końcu pamiętaj o 1 sztuczce
Jarskie gołąbki z ziemniakami. Bez mięsa i nabiału, a lepsze od klasycznych