Smakosze.pl Przepisy Kuroń do fasolki po bretońsku dodaje 2 aromatyczne składniki. Jednogarnkowe danie doskonale syci
Canva / -lvinst-

Kuroń do fasolki po bretońsku dodaje 2 aromatyczne składniki. Jednogarnkowe danie doskonale syci

15 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Fasolka po bretońsku jest powszechnie znanym i lubianym daniem jednogarnkowym. W okresie jesienno-zimowy stanowi rozgrzewający i sycący obiad. Jakub Kuroń podkręca jej smak szczodrym dodatkiem wędzonego boczku oraz kiełbasy. Aromat takiej fasolki jest nie do podrobienia.

W fasolce po bretońsku nie może zabraknąć cebuli oraz czosnku. Te dwa warzywa na stałe zagościły w naszej kuchni. Staranny dobór ziół i przypraw stawia kropkę nad i w tym smakowitym przepisie. Musisz go wypróbować.

Przepis na aromatyczną fasolkę po bretońsku Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 400 g fasoli Piękny Jaś

  • ok. 1,2 l wody

  • 4 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 250 g wędzonego boczku (ze skórą)

  • 500 g dobrej wędzonej kiełbasy

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • łyżeczka pieprzu, np. ziołowego

  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej

  • sól, pieprz

Pyszna fasolka po bretońsku krok po kroku

Pięknego Jasia do fasolki po bretońsku przepłucz pod zimną wodą . Następnie przesyp go do miski i zalej dużą porcją zimnej wody . Odstaw do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc .

Po upływie tego czasu przygotuj duży garnek do gotowania fasolki po bretońsku . Wrzuć do niego fasolę, liście laurowe, ziele angielskie oraz skórę odkrojoną z boczku. Całość zalej wodą i gotuj ok. 2 godziny, aż fasola zmięknie .

Z garnka wyjmij wieprzową skórę . Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż na nim pozostały boczek pokrojony w kostkę . Po kilku minutach dorzuć do niego pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smaż jeszcze chwilę .

Cebulę do fasolki po bretońsku posiekaj i dodaj do zawartości patelni . Do składników dorzuć pokrojony w plasterki czosnek . Wszystko to smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając . Zawartość patelni przełóż do garnka z fasol ą.

Do fasolki po bretońsku dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy . Całość gotuj na małej mocy palnika, aż wszystkie smaki dobrze się połączą . Dopraw do smaku. Po ok. 30 minutach fasolka po bretońsku gotowa jest do podania . Gęsta zupa inspirowana fasolką po bretońsku zachwyca swoim aromatem . Bezmięsna wersja fasolki przekona do siebie zarówno wegetarian, jak i miłośników mięsa .

Canva / gyro
Canva / gyro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy