Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moczysz śledzie w wodzie? Jest znacznie lepszy sposób. Od razu zauważysz ogromną różnicę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.12.2022 13:36

Moczysz śledzie w wodzie? Jest znacznie lepszy sposób. Od razu zauważysz ogromną różnicę

Moczysz śledzie w wodzie? Jest znacznie lepszy sposób. Od razu zauważysz ogromną różnicę
canva/Vladimir Mironov

Jak moczyć śledzie? Zapomnij o moczeniu w wodzie. Są o wiele lepsze sposoby, dzięki którym ryby będą o wiele delikatniejsze i smaczniejsze. Najskuteczniejsze jest moczenie śledzi w mleku. Już po 2 godzinach filety nie będą słone i będą miały delikatny zapach i smak.

Śledzie są świetnym daniem wigilijnym i świątecznym. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz z nich sałatkę, czy chcesz podać w śmietanie, oleju lub innym sosie, zawsze pamiętaj o namoczeniu filetów. Jak moczyć śledzie? Moczenie płatów w wodzie nie da takiego efektu, jak moczenie w mleku.

Śledzie moczone w wodzie potrzebują około 4- 5 godzin. Podczas moczenia powinniśmy co jakiś czas wymieniać wodę na świeżą. Śledzie będą w dalszym ciągu intensywne w smaku, jednak mniej słone. Jak moczyć śledzie? O wiele skuteczniejsze jest moczenie w mleku. Już po 2 godzinach filety będą mało słone, delikatne, miękkie i nie będą aż tak mocno pachnieć.

Jak moczyć śledzie? Nie tylko mleko dobrze sprawdzi się do moczenia filetów. Wypróbuj również inne metody, np. moczenie śledzi w wodzie i occie, moczenie w soku z cytryny. Ryby możesz namoczyć nawet w jasnym piwie. To świetny patent, jeśli chcesz usmażyć filety.

Zapomnij o wodzie. Śledzie namocz w mleku, różnica będzie ogromna

Najlepszym sposobem na delikatne filety śledziowe jest moczenie ich w mleku. Słona, intensywna ryba pod wpływem mleka staje się łagodna w smaku. Mleko doskonale neutralizuje również sól i działa o wiele szybciej i lepiej niż woda.

Płaty śledziowe przełóż do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na 2- 2,5 godziny. Do mleka i filetów polecam dodać liście laurowe i ziele angielskie, dzięki którym śledzie nabiorą aromatu.

W czym jeszcze można moczyć śledzie?

Śledzie możesz moczyć w wodzie gazowanej z sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Śledzie moczone w takiej mieszance są łagodne w smaku, mają bielszy kolor i delikatny zapach.

Śledzie moczone w occie jabłkowym są równie delikatne, mają jednak bardziej wyraźny smak niż śledzie moczone w cytrynie lub mleku. Przygotuj mieszankę z 1 l wody i pół szklanki octu. Mieszanką zalej śledzie i odstaw na kilka godzin.

Jeśli chcesz usmażyć śledzie, namocz je w piwie. Dwa jasne piwa zagotuj z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Odstaw do przestygnięcia, zalej filety i wstaw do lodówki na godzinę. Ryby po usmażeniu będą kruche i bardzo smaczne.

Jak pozbyć się ości z karpia? Poznaj sposób najlepszych kucharzy. Po usmażeniu w rybie nie znajdziesz ani jednej ości. Dowiedz się również, jak smażyć rybę, żeby nie było jej czuć w całym domu. Poznaj także proste triki na pozbycie się intensywnego zapachu.

jak moczyć śledzie
canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: