Kuroń robi najlepszą marynatę do kotletów schabowych. Trick z liściem laurowym odbiera mowę
Kotlety schabowe są obowiązkową pozycją w arsenale każdego kucharza. Marynowanie mięsa w mleku nie jest już dla większości z nas żadną tajemnicą. Jakub Kuroń zdradza jednak, że do takiej marynaty warto dodać liść laurowy. Kotlety schabowe z dodatkiem liścia laurowego są pyszne jak nigdy wcześniej.
Liść laurowy jest kojarzony w kuchni polskiej przede wszystkim z przyrządzaniem zup, sosów czy gulaszy. Jego dodatek nadaje potrawom przyjemnego, korzennego posmaku. Ten aromat możemy z powodzeniem wykorzystać do zamarynowania kotletów schabowych. Koniecznie wypróbuj ten sposób.
Przepis na pyszne kotlety schabowe
Składniki na marynatę:
-
500 ml mleka
-
2 ząbki czosnku
-
1 cebula
-
3 liście laurowe
-
3 ziela angielskie
-
1,5 łyżki soli
-
0,5 łyżeczki pieprzu
-
600 g schabu środkowego
Pozostałe składniki do smażenia:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
jajko
-
1 szklanka bułki tartej
-
olej roślinny lub np. smalec do smażenia
Jak przyrządzić aromatyczne kotlety schabowe
Przygotuj marynatę na kotlety schabowe : do dużej miski wlej mleko. Cebulę obierz, pokrój w piórka i dodaj do mleka. Ząbki czosnku obierz i wrzuć do marynaty w całości . Następnie dodaj wszystkie przyprawy i wszystko razem wymieszaj .
Mięso na kotlety schabowe pokrój w grube plastry . Każdy rozbij równomiernie tłuczkiem. Tak przygotowane kotlety schabowe dodaj do marynaty. Płyn powinien równomiernie przykrywać mięso . Odstaw całość do lodówki na 3-4 godziny.
Zamarynowane kotlety wyjmij z lodówki. Na osobnych talerzykach przygotuj składniki panierki . Kotlety schabowe panieruj kolejno w macę, rozmąconym jajku i bułce tartej . Smaż na rozgranym tłuszczu. Kotlety schabowe powinny smażyć się 3-5 minut z każdej strony .
Usmażone kotlety schabowe mają złocistą, apetyczną panierkę . Po usmażeniu odsącz gotowe kotlety z nadmiaru tłuszczu . Podawaj w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki. Spróbuj intrygujących kotletów korsarza . Lekkie kotlety bez smażenia znajdziesz w tym przepisie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ziemniaki z patelni zamienisz w tani i pyszny obiad lub kolację. Kluczowe będą 2 dodatki
-
Pełna smaku surówka z selera. 1 dodatek skutecznie zwiększa jej soczystość
-
Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny
Źródło: kuron