Pełna smaku surówka z selera. 1 dodatek skutecznie zwiększa jej soczystość
Seler korzeniowy jest zdrowym i smacznym warzywem. Stanowi doskonałą bazę do rozmaitych dań, w tym do pysznych surówek. Dziś proponujemy Wam wyśmienitą surówkę z selera z tartym jabłkiem. Owocowy dodatek sprawia, że surówka jest wyjątkowo soczysta i nabiera przyjemnego, lekko kwaskowego smaku. Nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć.
Seler zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Proponowana przez nas surówka z selera nie tylko cieszy podniebienie, ale też jest wyjątkowo zdrowa. Wystarczy do warzywa dodać nieco startego jabłka i sos na bazie jogurtu naturalnego, by cieszyć się tym wyśmienitym dodatkiem do obiadu.
Przepis na soczystą surówkę z selera
1 duży seler
1 jabłko deserowe
4-5 łyżek soku z pomarańczy (możesz zastąpić sokiem z cytryny)
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować wyśmienitą surówkę z selera
Seler umyj i osusz. Obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Te same czynności powtórz z jabłkiem.
W miseczce wymieszaj jogurt, majonez oraz wyciśnięty sok cytrusowy. Dodaj sól i pieprz do smaku. Jeśli zależy Ci na dietetycznym wariancie surówki z selera, łyżkę majonezu możesz zastąpić gęstym jogurtem greckim.
Starty seler i jabłko wymieszaj z sosem. Podawaj od razu lub odstaw na 15 minut do schłodzenia. Surówka z selera jest świetnym dodatkiem obiadowym, sprawdzi się też jako dodatek do kanapek.
Wypróbuj też wyśmienitą surówkę z pora oraz pyszną surówkę z selera z dodatkiem rodzynek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Faszerowana główka kapusty. Efektowny i przepyszny odpowiednik gołąbków
Dlaczego rosół znów wyszedł mętny? 3 proste sposoby na przywrócenie mu klarowności
Banalnie proste ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami. Hit wśród deserów