Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny

Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny

Soczysty i chrupiący kurczak z piekarnika
canva/Magone

Kurczak pieczony w całości jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Danie wymaga nieco przygotowań, ale smakuje obłędnie. Sekretem jest pyszna marynata oraz długie pieczenie w zmiennej temperaturze. Dawno nie jedliście czegoś tak znakomitego — musicie spróbować. Rodzina wam podziękuje.

Kurczak z piekarnika sprawdzi się podczas uroczystych spotkań rodzinnych, ale też niedzielnego obiadu. Delikatny, pełen smaku i z chrupiącą skórką — taki będzie najlepszy. Aby go zrobić, konieczne jest staranne zamarynowanie mięsa i odpowiednia technika pieczenia. Zdradzamy, co zrobić, by efekt zachwycił nawet najbardziej wybrednych.

Przepis na wyśmienitego kurczaka z piekarnika

Składniki:

  • 1 cały kurczak o masie około 1,5 kg

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka tymianku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

  • 1/3 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przyrządzić pysznego kurczaka w piekarniku?

Zaczynamy od oczyszczenia mięsa. Myjemy je i osuszamy, usuwamy gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Następnie nakłuwamy kurę widelcem i nacieramy solą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie sporządzamy marynatę.

Łączymy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i rozdrobniony przy pomocy praski czosnek. Wsypujemy słodką paprykę, kolendrę, kurkumę i tymianek. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Mieszanką nacieramy schłodzonego kurczaka i ponownie wstawiamy go do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ocieplamy mięso i przystępujemy do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.

Na blasze układamy folię aluminiową, a na niej kładziemy kurczaka grzbietem do góry. Wkładamy go do piekarnika po 10 minutach od uruchomienia grzania. Pieczemy około 40 minut w 190 st. C, a następnie obracamy mięso, podlewamy je sosem, który powstał i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 40 minut.

Na koniec kurczaka owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku nastawionym na 150 st. C. Po upływie 40 minut wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki. Po kwadransie możemy podawać mięso. Kurczak z pieca najlepiej smakuje z ziemniaczanym purée i warzywami korzeniowymi z pieca. Warto je upiec wraz z mięsem. Smacznego.

Po inne pomysły na dania z kurczaka zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. prosty patent na drobiowe kotlety siekane. Spróbujcie także delikatnych, marynowanych w maślance piersi z kurczaka.

Kurczak z piekarnika jest cudowny
canva/nitrub

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku