Smakosze.pl Przepisy Kuroń robi powidło śliwkowe inaczej niż wszyscy. Pomija 1 z pozoru kluczową czynność
canva/IngridHS

Kuroń robi powidło śliwkowe inaczej niż wszyscy. Pomija 1 z pozoru kluczową czynność

11 sierpnia 2022

Powidło śliwkowe jest pysznym dodatkiem do ciast, placków czy naleśników. Jakub Kuroń ma swój niezawodny sposób na jego przygotowanie. Kucharz oczyszczone owoce zapieka w piekarniku. Prosta metoda pozwala na zrobienie smakołyku bez mieszania. Spróbujecie?

Jeżeli przygotowywanie powidła śliwkowego dotychczas kojarzyło wam się ze żmudnym procesem długiego gotowania owoców połączonego z koniecznością ich mieszania, receptura Jakuba Kuronia przypadnie wam do gustu. Kucharz proponuje, by rarytas przygotować w piekarniku. Trzeba zatem jedynie oczyścić i doprawić owoce. Skusicie się?

Przepis na znakomite powidło śliwkowe od Jakuba Kuronia

Do przygotowania pysznego przetworu potrzebne będzie spore naczynie do zapiekania. Dobrze sprawdzi się garnek, który można włożyć do piekarnika albo brytfanka. Zaopatrzcie się też w niezbyt duże, szczelne słoiki.

Składniki:

  • 5 kg śliwek węgierek

  • 220 g cukru

  • 2 płaskie łyżki mielonego cynamonu

Jak zrobić powidło śliwkowe? Jakub Kuroń zdradził skuteczny patent.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Śliwki dokładnie myjemy i osuszamy. Owoce pozbawiamy pestek oraz ogonków. Umieszczamy je w naczyniu do zapiekania wraz z cukrem i cynamonem, a następnie starannie łączymy wszystkie składniki.

Owoce wstawiamy do piekarnika bez przykrycia i pieczemy przez 3,5 godziny. W trakcie przygotowywania powidło nie powinno być mieszane.

Gotowy wyrób przekładamy do czystych, wyparzonych słoików z dobrze dopasowanymi pokrywkami. Zakręcamy i studzimy ustawione do góry dnem. Możemy je również poddać pasteryzacji w piekarniku .

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na podanie śliwek. Szczególnie polecamy ten pyszny korzenny kompot z dodatkiem imbiru . Być może spodoba wam się też prosta receptura na knedle z tymi owocami.

Powidło śliwkowe Jakuba Kuronia jest doskonałe
canva/Zoryanchik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy