Rozgrzewający kompot śliwkowy - idealny na chłodne dni
Sezon śliwkowy powoli się kończy. Zanim te pyszne owoce znikną z targowisk, warto zaopatrzyć się w większą ilość i przygotować wspaniale rozgrzewający kompot z dodatkiem imbiru. Jest przyjemnie słodki i pikantny jednocześnie, a przy tym wzmacnia odporność. W tym smaku można się zakochać.
Kompot ten jest aromatycznym dodatkiem do wielu słodkich dań np. do naleśników czy owsianki. Do jego przygotowania wybierzcie śliwki węgierki. Są doskonałe nie tylko jako składnik na powidła do przełożenia świątecznego piernika. Imbir fantastycznie komponuje się ze słodkim smakiem tego owocu, nadając kompozycji przyjemnego posmaku i wyjątkowego aromatu.
Przepis na wyjątkowo smaczne udka kurczaka z jabłkami
Składniki:
1 kg śliwek węgierek
pół szklanki wody
1 łyżka świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2-3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je w ćwiartki lub ósemki — zależnie od wielkości owoców — i wkładamy do garnka. Imbir dokładnie obieramy ze skórki.
Ścieramy go na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do owoców. Wsypujemy sól oraz kardamon, dolewamy wodę. Słodzimy syropem klonowym wedle uznania. Zawartość garnka mieszamy i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień do niewielkiego i podgrzewamy pod przykryciem przez około 5 minut. Na koniec, jeśli mamy ochotę na jeszcze bardziej wyrazisty napój, możemy dodać więcej imbiru lub dodatkowo posłodzić. Najlepiej smakuje na ciepło.
Wskazówki:
Do mieszanki przypraw możecie dodać trochę cynamonu — będzie przyjemnie uzupełniał kompozycję. Ten miks sprawdzi się też w przygotowaniu korzennej wersji musu z dyni.
Owoce z kompotu możemy zjeść solo lub odsączyć i dodać do owsianki. Będą też pyszne ze słodkim twarożkiem i jogurtem waniliowym.
Jeżeli nie macie syropu klonowego, możecie użyć miodu lub cukru. Przed podaniem upewnijcie się tylko, że dodana porcja uległa rozpuszczeniu. Możecie też zrezygnować z dosładzania kompotu.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Sarah Britton „My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku” wyd. Marginesy Zapraszamy na nasz Instagram