Zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście. Cudowna letnia przekąska
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym są świetnym pomysłem na przekąskę dla całej rodziny. Mają delikatny, słodki smak w wyczuwalną nutą wanilii i melisy, są przepyszne, lekkie i rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście.
W lasach, na łąkach, parkach, ogrodach pięknie zakwitły kwiaty bzu. Już dziś możesz wybrać się na spacer z dala od ulic i miasta i zerwać całe baldachy. Część z nich zostaw na przystrojenie salonu, z reszty przygotuj pyszną dla całej rodziny.
Dlaczego lepiej nie zrywać kwiatów przy drodze i blisko domów? Przede wszystkim chodzi o spaliny. Toksyczne substancje osadzają się nie tylko na bzie, ale i innych roślinach. Jeśli więc chcesz nazbierać np. bez na placki, szczaw do zupy, babkę lancetowatą do syropu, wybierz łąkę położoną z dala od ludzi.
Wtedy będziesz miał pewność, że przygotowana przez Ciebie potrawa nie będzie skażona toksycznymi substancjami. Kwiaty bzu przed smażeniem w cieście odstaw na godzinę, żeby powychodziły z nich wszystkie żyjątka.
Wykorzystaj sezon i przygotuj również syrop z kwiatów czarnego bzu . Syrop jest doskonały zimą jako naturalny środek do walki z przeziębieniem i grypą. Wzmacnia również odporność, a herbata z dodatkiem słodkiego syropu smakuje rewelacyjnie.
Przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście
Składniki:
-
25 baldachów kwiatów
-
2 jajka
-
160 g mąki pszennej
-
250 ml mleka
-
łyżeczka cukru wanilinowego
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
olej do smażenia
Jak zrobić kwiaty czarnego bzu w cieście?
Zerwane z łodygami baldachy przełóż w ciepłe, nasłonecznione miejsce i odstaw na godzinę, w ten sposób pozbędziesz się owadów. Kwiatów nie myj pod bieżącą wodą, a zanurz delikatnie np. w misce z wodą i odstaw, aby się wysuszyły.
Mąkę, mleko, cukier, proszek do pieczenia i jajka miksuj na jednolitą, gładką masę. Baldachy zanurzaj kolejno w cieście i smaż partiami na rozgrzanym oleju na złoty kolor, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ TatyanaMishchenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl