Delikatne naleśniki na bazie maślanki. Cudowny, domowy smak
Pomysł na słodki obiad lub podwieczorek? Delikatne i puszyste naleśniki na bazie maślanki. Naleśniki podaj z serkiem waniliowym i owocami sezonowymi lub domową konfiturą, a sprawisz wszystkim przepyszną niespodziankę.
Naleśniki przygotujemy na wiele sposobów, ale to właśnie maślanka jest tym składnikiem, który doskonale spulchnia ciasto, bez dodatku proszku do pieczenia, czy sody oczyszczonej. Naleśniki mają delikatny smak z wyczuwalną nutą wanilii, koniecznie musisz ich spróbować.
Najsmaczniejsze naleśniki uzyskasz, kiedy przygotowane ciasto odstawisz na 30 minut, aby odpoczęło i troszkę podrosło. Danie podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam połączenie serka waniliowego i świeżych truskawek lub domowej konfitury.
Obiad podać możesz również w totalnie słodkiej wersji z dodatkiem smażonego banana, masła czekoladowego i prażonych migdałów lub wiórków kokosowych. To połączenie jest również fenomenalne, idealne, kiedy mamy ochotę na solidną dawkę czegoś słodkiego.
Jeśli masz ochotę na naleśniki w zupełnie innych wydaniu- tu poznasz przepis na zielone naleśniki pistacjowe, urzekną wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem i wyglądem.
Przepis na naleśniki na bazie maślanki
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
2,5 szklanki mleka
szklanka maślanki
opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
szczypta soli
Do podania:
serek homogenizowany waniliowy
świeże owoce lub konfitura
Dodatkowo:
olej do smażenia
Jak zrobić naleśniki na bazie maślanki?
Jajka, maślankę, mleko, cukier wanilinowy i szczyptę soli zmiksuj, następnie dodaj przesianą mąkę i miksuj do uzyskania jednolitej masy bez grudek, odstaw ją na 30 minut.
Naleśniki smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Delikatne i puszyste naleśniki podaj z serkiem waniliowym i sezonowymi owocami, np. truskawkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Qwart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych? Korzyści wręcz zachwycają
Domowy syrop z rabarbaru do słoików na zimę. Nie zwlekaj, korzystaj z sezonu
Źródło: kwestiasmaku.pl