Kiedy należy dodać warzywa do rosołu? Nie każdy zna odpowiedź
Rosół zawsze gotuj według zasady- najpierw mięso, później warzywa. Jeśli dodasz warzywa w tym samym momencie, co mięso, będą rozgotowane i będziesz miał większy problem z wybraniem szumowin. Kiedy należy dodać warzywa do rosołu? Czy włoszczyznę dodaje się w całości, czy należy ją pokroić?
Rosół jest potrawą o złożonym smaku. Mięso, włoszczyzna i przyprawy to składniki niezbędne do ugotowania aromatycznej zupy. Do wywaru, oprócz porcji rosołowej z kurczaka, dodaj również kawałek wołowiny, np. szpondru oraz mały kawałek mięsa z indyka. Rosół gotowany na trzech rodzajach mięsa smakuje rewelacyjnie.
W rosole nie może zabraknąć marchewki, korzenia pietruszki, pora, selera i cebuli. Możesz dodać również kilka ząbków czosnku, pomidora, a także ćwiartkę małej główki kapusty włoskiej- kapusta wzmocni smak całej potrawy i doda jej lekko chrzanowo- orzechowego aromatu.
Pamiętaj, aby zawsze opalić cebulę nad palnikiem przed dodaniem jej do rosołu, odda wtedy najlepszy smak. Jeśli masz płytę indukcyjną, przekrój cebulę na pół i podsmaż ją chwilę na suchej patelni teflonowej, a uzyskasz ten sam efekt.
Czasem rosół wychodzi mętny i nie wygląda apetycznie, jednak są na to skuteczne sposoby- tu dowiesz się, jak wyklarować mętny rosół, będzie pyszny i bez szumowin.
Kiedy dodać warzywa do rosołu?
Warzywa do rosołu zawsze dodawaj po około godzinie gotowania mięsnego wywaru. Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż po wstaną szumowiny, czyli po około godzinie gotowania.
Szumowiny zbierz łyżką cedzakową i dodaj warzywa oraz przyprawy: lubczyk, pieprz, natka pietruszki. Sól dodaj na samym końcu, kiedy już rosół będzie ugotowany. Wywar z warzywami musi pyrkać się delikatnie przez kolejne 2 godziny.
Warzywa zawsze dodawaj w całości do rosołu, w przeciwnym razie nie oddają pełni smaku i aromatu, a jedynie rozgotują się w gorącem wywarze. Gdy już rosół będzie gotowy, możesz dodać do niego również szczyptę kurkumy- bulion zyska piękny, złoty kolor.
Źródło zdjęcia: canva/ joannatkaczuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak rozpoznać, czy czereśnie są robaczywe? Mamy najlepszy patent
Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych? Korzyści wręcz zachwycają
Źródło: krolrosolu.pl