Smakosze.pl
Kiedy należy dodać warzywa do rosołu? Nie każdy zna odpowiedź

canva/ma-k

Kiedy należy dodać warzywa do rosołu? Nie każdy zna odpowiedź

11 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Rosół zawsze gotuj według zasady- najpierw mięso, później warzywa. Jeśli dodasz warzywa w tym samym momencie, co mięso, będą rozgotowane i będziesz miał większy problem z wybraniem szumowin. Kiedy należy dodać warzywa do rosołu? Czy włoszczyznę dodaje się w całości, czy należy ją pokroić?

Rosół jest potrawą o złożonym smaku. Mięso, włoszczyzna i przyprawy to składniki niezbędne do ugotowania aromatycznej zupy. Do wywaru, oprócz porcji rosołowej z kurczaka, dodaj również kawałek wołowiny, np. szpondru oraz mały kawałek mięsa z indyka. Rosół gotowany na trzech rodzajach mięsa smakuje rewelacyjnie.

Obłędne kotlety mielone z dodatkiem soczystej cukinii. Wyborny smak sezonu

Obłędne kotlety mielone z dodatkiem soczystej cukinii. Wyborny smak sezonu

CZYTAJ DALEJ

W rosole nie może zabraknąć marchewki, korzenia pietruszki, pora, selera i cebuli. Możesz dodać również kilka ząbków czosnku, pomidora, a także ćwiartkę małej główki kapusty włoskiej- kapusta wzmocni smak całej potrawy i doda jej lekko chrzanowo- orzechowego aromatu.

Pamiętaj, aby zawsze opalić cebulę nad palnikiem przed dodaniem jej do rosołu, odda wtedy najlepszy smak. Jeśli masz płytę indukcyjną, przekrój cebulę na pół i podsmaż ją chwilę na suchej patelni teflonowej, a uzyskasz ten sam efekt.

Czasem rosół wychodzi mętny i nie wygląda apetycznie, jednak są na to skuteczne sposoby- tu dowiesz się, jak wyklarować mętny rosół, będzie pyszny i bez szumowin.

Kiedy dodać warzywa do rosołu?

Warzywa do rosołu zawsze dodawaj po około godzinie gotowania mięsnego wywaru. Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż po wstaną szumowiny, czyli po około godzinie gotowania.

Szumowiny zbierz łyżką cedzakową i dodaj warzywa oraz przyprawy: lubczyk, pieprz, natka pietruszki. Sól dodaj na samym końcu, kiedy już rosół będzie ugotowany. Wywar z warzywami musi pyrkać się delikatnie przez kolejne 2 godziny.

Warzywa zawsze dodawaj w całości do rosołu, w przeciwnym razie nie oddają pełni smaku i aromatu, a jedynie rozgotują się w gorącem wywarze. Gdy już rosół będzie gotowy, możesz dodać do niego również szczyptę kurkumy- bulion zyska piękny, złoty kolor.

Warzywa rosołowe

Źródło zdjęcia: canva/ joannatkaczuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krolrosolu.pl





Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >