Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.05.2022 14:45

Niezwykły przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Projekt bez tytułu (3)
canva/Dejan Kolar

W maju zaczyna kwitnąć czarny bez. Nie dość, że kwiaty pięknie pachną i cudnie wyglądają, to jeszcze wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Wykorzystaj więc sezon i przygotuj domowy syrop z kwiatów czarnego bzu, będzie idealny na zimę. 

W maju koniecznie wybierz się na spacer do lasu lub na łąkę z dala od ulic, miast. W takich miejscach kwiaty bzu czarnego nie będą zanieczyszczone spalinami i dymem. Po zerwaniu kwiatów na syrop, połóż je w miejscu, w którym jest sporo słońca na około godzinę, aby pozbyć się z nich wszystkich, malutkich żyjątek. 

Syrop z kwiatów czarnego bzu przygotujesz w bardzo prosty sposób, a jego właściwościami i niepowtarzalnym smakiem będziesz cieszył się nawet przez cały rok. Syrop jest idealny na przeziębienie i grypę, wzmacnia odporność i mobilizuje organizm do walki z drobnoustrojami. 

Syrop z bzu wykazuje również silne właściwości napotne i wykrztuśne, a także przeciwzapalne i przeciwgorączkowe- to naturalny lek, który możesz zrobić za grosze. Ponadto regularne picie soku wspiera układ trawienny, obniża ciśnienie krwi, a także pomaga na bóle migrenowe i reumatyczne. 

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu 

Składniki: 

● 20 baldachimów kwiatów czarnego bzu 

● 1 kg cukru 

● 1 l wody 

● sok z 2 cytryny 

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? 

Zerwane kwiaty rozłóż na gazecie w nasłonecznionym miejscu i odstaw na godzinę, aby wyszły z nich wszystkie robaczki. Poodcinaj drobne gałązki z kwiatami, grube łodygi usuń, ponieważ nadadzą goryczy. 

W garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny, syrop mieszaj, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą, następnie zalej nim kwiaty, wymieszaj, przykryj i odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

Zimny syrop wstaw do lodówki lub przestaw w chłodne, ciemne miejsce na 3 dni. Po tym czasie przecedź go przez sito. Sam syrop zagotuj i wlej od razu do wyparzonych słoików. 

Słoiczki zakręć i postaw do góry dnem. Gdy ostygną, przestaw je do spiżarni, syrop zachowa smak i świeżość nawet do roku. Po otwarciu przechowuj go w lodówce i wypij w ciągu kilku dni. W maju zaczyna kwitnąć czarny bez. Nie dość, że kwiaty pięknie pachną i cudnie wyglądają, to jeszcze wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Wykorzystaj więc sezon i przygotuj domowy syrop z kwiatów czarnego bzu, będzie idealny na zimę. 

Przygotuj również syrop z liści brzozy, jest idealny między innymi na wzmocnienie odporności i problemu trawienne. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia - domowa

Tagi: