Jak wybrać idealny kalafior? Ważne są 3 zasady
Kalafior jest jednym z tych warzyw, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, a przy tym jest pyszny i bardzo uniwersalny- przygotujemy go na wiele sposobów. Aby zachować smak i wszystkie wartości odżywcze, kalafior musi być idealnie świeży. Jak wybrać idealny kalafior? Ważne są 3 zasady.
Idealnie świeże, jędrne i zdrowe warzywa to sekret każdego, wyśmienitego dania. Nawet najbardziej starannie przygotowany obiad nie będzie smaczny, jeśli ugotujemy go ze starych składników. W sklepach mamy teraz ogromny wybór wszystkich produktów, jak zatem wybrać idealny kalafior?
Kalafior jest warzywem, z którego przygotujemy niezliczoną ilość dań. Dodamy go do zupy jarzynowej, ugotujemy krem z białych warzyw, zupę kalafiorową. Kalafior to również pyszny dodatek do curry, dań mięsnych i ryb.
Z kalafiora przygotujemy również pyszne kotleciki wegetariańskie, zapiekanki, zapieczemy w całości w piekarniku, a także zrobimy steki, które są doskonałym zamiennikiem mięsa w gorące, upalne dni- tu poznasz przepis na stek z kalafiora, nie ma nic lepszego.
Jak kupować kalafior?
Poznaj 3 ważne zasady, dzięki którym zawsze wybierzesz idealnego kalafiora i przygotujesz z niego wyśmienity posiłek.
Główka kalafiora musi mieć idealnie biały kolor. Wszystkie odbarwienia i ciemne plamy oznaczają, że warzywo jest stare, chore lub zaczyna powoli gnić. Takie warzywo nie nadaje się do spożycia.
Nie tylko główka świadczy o świeżości warzywa. Przyjrzyj się również liściom, muszą być jędrne i zielone. Zwiotczałe liście z odbarwieniami to znak, że warzywo już nie jest pierwszej świeżości.
Ostatnią zasadą jest kupowanie dokładnie takiej ilości kalafiora, jaką potrzebujesz. Nie kupuj warzywa na zapas, ponieważ szybko się psuje, nawet, jeśli będziesz przechowywać go w lodówce. Kalafiora przygotuj w ciągu maksymalnie 3 dni od zakupów.
Wartości odżywcze kalafiora
Czy wiesz, że kalafior jest bardzo zdrowym warzywem? Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, K, A, a także cynku, potasu, magnezu i żelaza. Ponadto zawarte w warzywie silne antyoksydanty oczyszczają organizm z toksyn, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.
Regularne spożywanie kalafiora wzmacnia nasze kości, stawy, skórę i paznokcie. Reguluje również pracę serca, zmniejsza poziom cukru i złego cholesterolu, zmniejsza również ciśnienie tętnicze. To samo zdrowie na talerzu.
Źródło zdjęcia: canva/ Naked King
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych? Korzyści wręcz zachwycają
Obłędne kotlety mielone z dodatkiem soczystej cukinii. Wyborny smak sezonu
Źródło: porady.interia.pl, fitporadnikzdrowie.pl