Smakosze.pl Przepisy Łączę jabłka z biszkoptem i bitą śmietaną. To najlepsza szarlotka, jaką w życiu jadłam
Fot. YouTube/smakikatriny

Łączę jabłka z biszkoptem i bitą śmietaną. To najlepsza szarlotka, jaką w życiu jadłam

25 września 2024

Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka szarlotki, to poznaj ten przepis. Gwarantuje on pyszny smak, któremu nikt się nie oprze. Szarlotka alpejska to prawdziwe niebo w gębie. Warto się o tym przekonać.

Szarlotka alpejska na deser

Uwielbiam ciasta i łakocie, szczególnie te, które można przygotować w nieskomplikowany sposób. Tak właśnie jest z szarlotką alpejską . Już sama nazwa brzmi pysznie, ale najlepsze kryje się w cieście. Ten smak jest doskonały. Połączenie puszystego biszkoptu, jabłek i bitej śmietany to starzał w 10.

Co ważne te wyśmienite ciasto zrobisz w prosty sposób. Umożliwia to przepis z kanału YouTube Smaki Katriny- najlepsze przepisy . Stamtąd też pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. Szarlotkę alpejską śmiało możesz podać podczas rodzinnej uroczystości. Ciasto jest eleganckie i wspaniale smakuje.

szarlotka alpejska
Fot. YouTube/smakikatriny
Układam kiełbasę na ziemniakach i zalewam tą mieszanką. Kolacja na ciepło, jak się patrzy

Jak upiec szarlotkę alpejską?

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • blaszka 25 na 40 cm

Składniki na warstwę jabłek:

  • 1 ½ kg jabłek szara reneta
  • 2 galaretki cytrynowe

Składniki na bitą śmietanę:

  • 750 ml śmietany 36%
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 125 ml wrzątku
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • czekolada mleczna do posypania

Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Ubij na sztywną pianę i stopniowo wsypuj cukier. Miksuj aż powstanie sztywna, błyszcząca piana . Dodaj stopniowo żółtka i dalej miksuj. Wsyp mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Wszystko miksuj na najmniejszych obrotach. Blaszkę o wymiarach 25 na 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut. Gotowy biszkopt wystudź.

Szarlotka alpejska najlepsza pod słońcem

Po ostudzeniu biszkopt przekrój na pół. Teraz przygotuj jabłka , które wyłożysz na ciasto. Owoce umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach .

Owoce przełóż do garnka, praż 15 minut i wsyp galaretki cytrynowe. Wymieszaj i praż jeszcze 5-10 minut. Gorącą masę wyłóż na spód ciasta, wyrównaj i przykryj drugą częścią ciasta.

Ciasto dociśnij i odłóż do wystudzenia. Teraz przygotuj bitą śmietanę. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę, wymieszaj i wystudź. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj przestudzoną żelatynę i zmiksuj na najwyższych obrotach .

Śmietanę wyłóż na ostudzone ciasto, wyrównaj i posyp czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc . Pisaliśmy o tym, jak zrobić lekki i nietuczący sernik. Radziliśmy, jak zakwasić śmietanę.

szarlotka alpejska
Fot. YouTube/smakikatriny
Unia Europejska wkrótce zadecyduje. Chodzi o kebaby
Wsyp do gorącej zupy z dyni. Zbijesz cholesterol i wzmocnisz odporność
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy