Łączę jabłka z biszkoptem i bitą śmietaną. To najlepsza szarlotka, jaką w życiu jadłam
Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka szarlotki, to poznaj ten przepis. Gwarantuje on pyszny smak, któremu nikt się nie oprze. Szarlotka alpejska to prawdziwe niebo w gębie. Warto się o tym przekonać.
Szarlotka alpejska na deser
Uwielbiam ciasta i łakocie, szczególnie te, które można przygotować w nieskomplikowany sposób. Tak właśnie jest z szarlotką alpejską . Już sama nazwa brzmi pysznie, ale najlepsze kryje się w cieście. Ten smak jest doskonały. Połączenie puszystego biszkoptu, jabłek i bitej śmietany to starzał w 10.
Co ważne te wyśmienite ciasto zrobisz w prosty sposób. Umożliwia to przepis z kanału YouTube Smaki Katriny- najlepsze przepisy . Stamtąd też pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. Szarlotkę alpejską śmiało możesz podać podczas rodzinnej uroczystości. Ciasto jest eleganckie i wspaniale smakuje.
Jak upiec szarlotkę alpejską?
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- ¾ szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- blaszka 25 na 40 cm
Składniki na warstwę jabłek:
- 1 ½ kg jabłek szara reneta
- 2 galaretki cytrynowe
Składniki na bitą śmietanę:
- 750 ml śmietany 36%
- ½ szklanki cukru pudru
- 125 ml wrzątku
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- czekolada mleczna do posypania
Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Ubij na sztywną pianę i stopniowo wsypuj cukier. Miksuj aż powstanie sztywna, błyszcząca piana . Dodaj stopniowo żółtka i dalej miksuj. Wsyp mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Wszystko miksuj na najmniejszych obrotach. Blaszkę o wymiarach 25 na 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut. Gotowy biszkopt wystudź.
Szarlotka alpejska najlepsza pod słońcem
Po ostudzeniu biszkopt przekrój na pół. Teraz przygotuj jabłka , które wyłożysz na ciasto. Owoce umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach .
Owoce przełóż do garnka, praż 15 minut i wsyp galaretki cytrynowe. Wymieszaj i praż jeszcze 5-10 minut. Gorącą masę wyłóż na spód ciasta, wyrównaj i przykryj drugą częścią ciasta.
Ciasto dociśnij i odłóż do wystudzenia. Teraz przygotuj bitą śmietanę. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę, wymieszaj i wystudź. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj przestudzoną żelatynę i zmiksuj na najwyższych obrotach .
Śmietanę wyłóż na ostudzone ciasto, wyrównaj i posyp czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc . Pisaliśmy o tym, jak zrobić lekki i nietuczący sernik. Radziliśmy, jak zakwasić śmietanę.