Wsyp do gorącej zupy z dyni. Zbijesz cholesterol i wzmocnisz odporność
Zupa z dyni to jeden z pysznych smaków jesieni. Warto podać ją ze składnikiem, który nie tylko podkręci smak, ale też zadba o nasze zdrowie. Żadna infekcja nie będzie nam straszna.
Zupa z dyni na jesienny obiad
Zupa z dyni cieszy oczy pięknym kolorem i jest w sam raz na jesienny obiad. Zupa wyróżnia się kremową konsystencją i nieco słodkim smakiem. Teraz możemy sprawić, że zupa zyska wiele cennych wartości odżywczych. Wystarczy wsypać do niej pestki dyni. Są one prawdziwą skarbnicą witamin: A, C, E, B6 i K. Pestki dyni zawierają też fitosterole, które pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu.
Warto zawsze zupę dyni podawać z pestkami. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko wystąpienie miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Pestki dostarcza nam też cynku, który wspiera odporność i poprawia wygląd skóry i włosów. Oprócz tego zupę wzbogacimy o kwasy tłuszczowe omega-3. Mają one zbawienny wpływ na serce i układ krwionośny. Poniżej znajdziesz przepis na zupę z dyni z prażonymi pestkami.
Ostatni dzień promocji w Dino. Mleko za darmo, uwielbiane warzywa za groszeJak ugotować zupę z dyni z prażonymi pestkami?
Składniki:
- 1,3 kg dyni (po obraniu i wypestkowaniu)
- 400 g ziemniaków
- 4 cm korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- prażone pestki dyni do posypania
Przygotowanie zupy zacznijmy od umycia i pokrojenia dyni na duże kawałki. Układamy na blaszce. Ziemniaki też myjemy, obieramy i kroimy. Układamy na blaszce. Skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Po upływie tego czasu upieczone warzywa wkładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy czosnek i przyprawy. Składniki gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. Potem zdejmujemy z palnika, wlewamy śmietankę i blendujemy na gładki krem.
Zupa z dyni z pestkami zdrowia doda
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, to możemy do niej dolać śmietankę. Na patelni prażymy pestki z dyni. Zupę nalewamy do talerzy i posypujemy pestkami. Warto o tym pamiętać, bo zupa nie tylko zyskuje na smaku, ale też na cenny wartościach odżywczych.
Zupa z dyni z pestkami z dyni wychodzi bardzo smaczna, wyrazista i nieco pikantna. To sycące i rozgrzewające danie podajmy na jesienny obiad. Będzie smakować całej rodzinie. Taka zupa wyjdzie nam na zdrowie. Pisaliśmy o tym, jakiej ryby w jadłospisie powinniśmy omijać. Polecaliśmy przepis na zupę z buraków i śliwek na jesień.
Źródło: zdrowie.interia.pl, poprostupycha.com.pl