Smakosze.pl Przepisy Ładocha gotuje zupę kalafiorową w niecodzienny sposób. Charakteru potrawie dodają 2 składniki
TRICOLORS/East News, canva/peredniankina

Ładocha gotuje zupę kalafiorową w niecodzienny sposób. Charakteru potrawie dodają 2 składniki

19 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na jutrzejszy obiad, mamy świetną propozycję. Ugotuj zupę kalafiorową według przepisu Darii Ładochy. Kalafiorowa z papryką i dodatkiem koziego sera naprawdę smakuje nieziemsko i z pewnością podbije podniebienia Twoich bliskich.

Zupa kalafiorowa jest jedną z kultowych i bardziej lubianych zup. Zwykle jednak gotujemy ją na mięsie, zabielamy śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Daria Ładocha zdradziła swój przepis na kalafiorową zupę w zupełnie nowym wydaniu. Jest jeszcze smaczniejsza.

Zupę kalafiorową ugotujmy na wywarze warzywnym lub na rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Daria Ładocha do zupy dodaje paprykę czerwoną, którą smaży na maśle wraz z cebulą i czosnkiem.

Tak przygotowane warzywo dodaje rewelacyjnego aromatu całej potrawie. Ładocha zupę doprawia sosem sojowym i pieprzem. Kultowa zupa kalafiorowa podana z kawałkami koziego sera, prażonymi pestkami słonecznika i świeżym koperkiem znika z talerzy błyskawicznie.

Aromatyczna zupa kalafiorowa z papryką i kozim serem

Składniki na wywar:

  • 2 większe marchewki

  • korzeń pietruszki

  • biała część pora

  • kawałek selera

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pieprz mielony

  • 2 łyżki sosu sojowego

Dodatkowo:

  • kalafior

  • 3-4 ziemniaki

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka masła klarowanego

  • śmietana 18% do zabielenia

  • cebula

  • papryka czerwona

  • koperek

  • kozi ser do podania

  • pestki słonecznika do podania

Jak Daria Ładocha przygotowuje zupę kalafiorową?

Przygotuj wywar: marchewki, por, korzeń pietruszki i seler włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj około 45 minut, do miękkości, wyjmij warzywa. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.

Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek i pokrojoną paprykę i smaż kilka minut, dodaj do wywaru. Do garnka włóż również ziemniaki, różyczki kalafiora, wlej sos sojowy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Zupę kalafiorową dopraw do smaku pieprzem i solą, zabiel kwaśną śmietaną. Na patelni upraż pestki słonecznika, pokrój w kostkę kozi ser. Zupę kalafiorową wlej do miseczek, posyp serem, pestkami i posiekanym, świeżym koperkiem.

Ugotuj również zupę pomidorową według przepisu Darii Ładochy . Jeśli szukasz pomysłu na obiad z kapusty w azjatyckim stylu- tu poznasz przepis na danie z kapusty i warzyw w aromatycznym sosie.

Kalafior
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy