Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji
Daria Ładocha podzieliła się swoim przepisem na młodą kapustę w niecodziennym stylu. Młoda kapusta po azjatycku podana z orientalnymi dodatkami, ryżem i jajkiem sadzonym to pomysł na niezwykły obiad dla całej rodziny.
Młoda kapusta przygotowana według przepisu ekspertki kulinarnej zachwyci każdego miłośnika orientalnej kuchni. Kapusta pieczona w aromatycznej marynacie z dodatkiem świeżej kolendry, mięty, orzechów smakuje rewelacyjnie.
Młoda kapusta po azjatycku będzie gotowa w dosłownie 20- 30 minut, jest więc nie tylko smacznym, ale i prostym posiłkiem. Do kapusty z jajkiem, ryżem i innymi dodatkami koniecznie podaj aromatyczny sos. Sos przygotujesz z sosu sojowego, świeżej kolendry i papryczki chili.
Do przygotowania młodej kapusty po azjatycku koniecznie ugotuj ryż na sypko. Najlepiej sprawdzi się ryż basmati. Przed gotowaniem opłucz dokładnie torebki pod zimną, bieżącą wodą- ten prosty trik sprawi, że ryż podczas gotowania się nie poskleja.
Przepis na młodą kapustę po azjatycku
Składniki na 4 porcje:
główka młodej kapusty
duża marchewka
4 łyżki orzechów ziemnych
liście mięty
2 torebki białego ryżu basmati
4 jajka
masło klarowane do smażenia
Składniki na marynatę:
4 łyżki oleju roślinnego
szczypta papryki mielonej słodkiej
szczypta papryki ostrej mielonej
szczypta imbiru mielonego
sól, pieprz
szczypta czosnku granulowanego
Składniki na sos:
papryczka chili
kilka łyżek jasnego sosu sojowego
świeża kolendra
Jak zrobić młodą kapustę po azjatycku?
Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w małym naczyniu. Kapustę poszatkuj, przełóż do miski, wlej marynatę i dokładnie wymieszaj. Przełóż kapustę na blachę z papierem do pieczenia, piecz 20 minut w 200 stopniach C.
Woreczki ryżu opłucz pod zimną wodą i wstaw do garnka z posolonym wrzątkiem, gotuj według instrukcji na opakowaniu. Jajka wbij na patelnię z masłem, dopraw solą, pieprzem i usadź.
Przygotuj sos: z papryczki chili wydrąż pestki, resztę drobno posiekaj, przełóż do miseczki, dodaj posiekaną drobno kolendrę, wlej sos sojowy i wymieszaj. Marchewkę pokrój w słupki, posiekaj orzechy i miętę.
Młodą kapustę przełóż na talerze, posyp orzechami, marchewką, miętą. Na talerz wyłóż również kulkę ugotowanego ryżu, połóż na nim usadzone jajko i podaj z sosem, smacznego.
Z młodej kapusty przygotujesz również proste i smaczne danie jednogarnkowe przepisu Tomasza Strzelczyka. Spraw bliskim pyszną niespodziankę- tu poznasz przepis soczyste pulpety z młodą kapustą, rozpływają się w ustach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: fakt.pl/kobieta