Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.07.2022 12:07

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji
canva/ires007, Pawel Wodzynski/East News

Daria Ładocha podzieliła się swoim przepisem na młodą kapustę w niecodziennym stylu. Młoda kapusta po azjatycku podana z orientalnymi dodatkami, ryżem i jajkiem sadzonym to pomysł na niezwykły obiad dla całej rodziny.

Młoda kapusta przygotowana według przepisu ekspertki kulinarnej zachwyci każdego miłośnika orientalnej kuchni. Kapusta pieczona w aromatycznej marynacie z dodatkiem świeżej kolendry, mięty, orzechów smakuje rewelacyjnie.

Młoda kapusta po azjatycku będzie gotowa w dosłownie 20- 30 minut, jest więc nie tylko smacznym, ale i prostym posiłkiem. Do kapusty z jajkiem, ryżem i innymi dodatkami koniecznie podaj aromatyczny sos. Sos przygotujesz z sosu sojowego, świeżej kolendry i papryczki chili.

Do przygotowania młodej kapusty po azjatycku koniecznie ugotuj ryż na sypko. Najlepiej sprawdzi się ryż basmati. Przed gotowaniem opłucz dokładnie torebki pod zimną, bieżącą wodą- ten prosty trik sprawi, że ryż podczas gotowania się nie poskleja.

Przepis na młodą kapustę po azjatycku

Składniki na 4 porcje:

  • główka młodej kapusty

  • duża marchewka

  • 4 łyżki orzechów ziemnych

  • liście mięty

  • 2 torebki białego ryżu basmati

  • 4 jajka

  • masło klarowane do smażenia

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oleju roślinnego

  • szczypta papryki mielonej słodkiej

  • szczypta papryki ostrej mielonej

  • szczypta imbiru mielonego

  • sól, pieprz

  • szczypta czosnku granulowanego

Składniki na sos:

  • papryczka chili

  • kilka łyżek jasnego sosu sojowego

  • świeża kolendra

Jak zrobić młodą kapustę po azjatycku?

Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w małym naczyniu. Kapustę poszatkuj, przełóż do miski, wlej marynatę i dokładnie wymieszaj. Przełóż kapustę na blachę z papierem do pieczenia, piecz 20 minut w 200 stopniach C.

Woreczki ryżu opłucz pod zimną wodą i wstaw do garnka z posolonym wrzątkiem, gotuj według instrukcji na opakowaniu. Jajka wbij na patelnię z masłem, dopraw solą, pieprzem i usadź.

Przygotuj sos: z papryczki chili wydrąż pestki, resztę drobno posiekaj, przełóż do miseczki, dodaj posiekaną drobno kolendrę, wlej sos sojowy i wymieszaj. Marchewkę pokrój w słupki, posiekaj orzechy i miętę.

Młodą kapustę przełóż na talerze, posyp orzechami, marchewką, miętą. Na talerz wyłóż również kulkę ugotowanego ryżu, połóż na nim usadzone jajko i podaj z sosem, smacznego.

Z młodej kapusty przygotujesz również proste i smaczne danie jednogarnkowe przepisu Tomasza Strzelczyka. Spraw bliskim pyszną niespodziankę- tu poznasz przepis soczyste pulpety z młodą kapustą, rozpływają się w ustach.

Świeża kolendra do sosu sojowego
canva/ shironagasukujira

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt.pl/kobieta