Żaden ryż i makaron. Ładocha podaje pomidorówkę z 2 nietypowymi dodatkami, co za smak
Dobrej zupy pomidorowej nie odmówi sobie żaden smakosz. Dziś mamy dla was niezwykły patent Darii Ładochy, która do klasycznego dania kuchni polskiej dodaje dwa nieoczywiste produkty — ciecierzycę i ananasa. Dzięki nim pomidorówka nabiera ciekawego smaku i staje się niezwykle sycąca.
Słodka i sycąca zupa pomidorowa zaproponowana przez dziennikarkę i kulinarną ekspertkę, Darię Ładochę kusi smakiem. Połączeniu pełnych smaku dojrzałych pomidorów, karmelizowanej cebuli oraz chrupiącej ciecierzycy i migdałów trudno się oprzeć. Przygotowanie dania jest dziecinnie proste. Spróbujecie?
Przepis na nietypową zupę pomidorową
Składniki:
2 litry warzywnego bulionu
1,4 kg świeżych pomidorów, podłużnych lub malinowych
1 nieduży świeży ananas lub około 700 g plastrów z puszki
2 puszki ciecierzycy lub 480 g ugotowanych suchych ziaren
40 g oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Do podania:
prażone płatki migdałów
Jak przygotować nietuzinkową zupę pomidorową? Danie Darii Ładochy spodoba się najbardziej wybrednym
Pomidory nacinamy na krzyż i umieszczamy je w dużej misce. Warzywa zalewamy wrzątkiem i usuwamy ich skórki oraz nasiona wraz z sokiem. Kroimy na mniejsze kawałki. Ananasa obieramy i kroimy go w kostkę.
W większym garnku topimy olej kokosowy. Dodajemy cynamon, curry i przecier pomidorowy. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy ananasa. W garnku umieszczamy także pomidory i dusimy przez 2-3 minuty.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 7 minut. W międzyczasie odcedzamy ciecierzycę, starannie ja płucząc. Wodę, czyli aquafabę, zachowujemy. Ziarna wrzucamy do zupy pomidorowej i podgrzewamy danie jeszcze około 2 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zupę pomidorową. Wypróbujcie koniecznie babciny patent na jej słodką odsłonę. Być może skusi was też rozgrzewającą wersja z czerwoną soczewicą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sernik krakowski bez grama sera. Zastąpiono go modnym produktem
Najprostsze ciasto z 2 składników. Zero wysiłku, a efekt zachwyca
Źródło: kuchnialidla