Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden ryż i makaron. Ładocha podaje pomidorówkę z 2 nietypowymi dodatkami, co za smak

Żaden ryż i makaron. Ładocha podaje pomidorówkę z 2 nietypowymi dodatkami, co za smak

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę
canva/Ezhukov

Dobrej zupy pomidorowej nie odmówi sobie żaden smakosz. Dziś mamy dla was niezwykły patent Darii Ładochy, która do klasycznego dania kuchni polskiej dodaje dwa nieoczywiste produkty — ciecierzycę i ananasa. Dzięki nim pomidorówka nabiera ciekawego smaku i staje się niezwykle sycąca.

Słodka i sycąca zupa pomidorowa zaproponowana przez dziennikarkę i kulinarną ekspertkę, Darię Ładochę kusi smakiem. Połączeniu pełnych smaku dojrzałych pomidorów, karmelizowanej cebuli oraz chrupiącej ciecierzycy i migdałów trudno się oprzeć. Przygotowanie dania jest dziecinnie proste. Spróbujecie?

Przepis na nietypową zupę pomidorową

Składniki:

  • 2 litry warzywnego bulionu

  • 1,4 kg świeżych pomidorów, podłużnych lub malinowych

  • 1 nieduży świeży ananas lub około 700 g plastrów z puszki

  • 2 puszki ciecierzycy lub 480 g ugotowanych suchych ziaren

  • 40 g oleju kokosowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/3 łyżeczki przyprawy curry

  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania:

Jak przygotować nietuzinkową zupę pomidorową? Danie Darii Ładochy spodoba się najbardziej wybrednym

Pomidory nacinamy na krzyż i umieszczamy je w dużej misce. Warzywa zalewamy wrzątkiem i usuwamy ich skórki oraz nasiona wraz z sokiem. Kroimy na mniejsze kawałki. Ananasa obieramy i kroimy go w kostkę.

W większym garnku topimy olej kokosowy. Dodajemy cynamon, curry i przecier pomidorowy. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy ananasa. W garnku umieszczamy także pomidory i dusimy przez 2-3 minuty.

Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 7 minut. W międzyczasie odcedzamy ciecierzycę, starannie ja płucząc. Wodę, czyli aquafabę, zachowujemy. Ziarna wrzucamy do zupy pomidorowej i podgrzewamy danie jeszcze około 2 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zupę pomidorową. Wypróbujcie koniecznie babciny patent na jej słodką odsłonę. Być może skusi was też rozgrzewającą wersja z czerwoną soczewicą.

Zupa pomidorowa Darii Ładochy jest znakomita
canva/AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla