Smakosze.pl Przepisy Ładocha robi żurek inaczej niż wszyscy. Podaje go ze składnikiem, o którym nikt by nie pomyślał
canva/pawelwizja; TRICOLORS/East News

Ładocha robi żurek inaczej niż wszyscy. Podaje go ze składnikiem, o którym nikt by nie pomyślał

11 listopada 2022

Żurek jest tradycyjną zupą przyrządzaną na żytnim zakwasie. Smakowite kwaskowe danie zazwyczaj podaje się z kiełbasą i jajkiem. Daria Ładocha stawia jednak na inny składnik i do posiłku proponuje makaron pełnoziarnisty. Spróbujecie?

Przygotowany na domowym zakwasie żurek skusi niejednego smakosza. Daria Ładocha podaje tę zupę z nieoczywistym dodatkiem — makaronem pełnoziarnistym. Świetnie zastąpi on chleb i wzbogaci smak dania. Warto skosztować. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze smakuje.

Przepis na żurek z makaronem Darii Ładochy

Składniki:

  • 2 litry warzywnego bulionu

  • 600 ml żytniego zakwasu

  • 20 suszonych grzybów

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 6-8 ząbków czosnku

  • 80 g chrzanu tartego

  • 2 ogórki kiszone

  • zalewa z ogórków kiszonych

  • 2 płaskie łyżki cukru

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

  • 400 g makaronu pełnoziarnistego np. świderków

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić żurek? Daria Ładocha ma sprawdzony przepis

Zaczynamy od namoczenia grzybów suszonych — muszą nieco zmięknąć, by możliwe było ich pokrojenie. W międzyczasie na patelni z odrobiną zalewy z ogórków podduszamy kiszeniaki, pokrojone wcześniej na cienkie plasterki.

W większym garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Po chwili całość zalewamy zakwasem i bulionem.

Wrzucamy pokrojone w cienkie paski grzyby oraz ogórki z patelni. Dodajemy także chrzan i majeranek, po czym doprawiamy żurek solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne zupy. Spróbujcie koniecznie słodziutkiej pomidorówki jak u babci. Być może też skusi was prosta receptura na znakomitą ogórkową z podsmażonymi kiszeniakami.

Żurek Darii Ładochy jest wyjątkowy
canva/Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy