Ładocha robi żurek inaczej niż wszyscy. Podaje go ze składnikiem, o którym nikt by nie pomyślał
Żurek jest tradycyjną zupą przyrządzaną na żytnim zakwasie. Smakowite kwaskowe danie zazwyczaj podaje się z kiełbasą i jajkiem. Daria Ładocha stawia jednak na inny składnik i do posiłku proponuje makaron pełnoziarnisty. Spróbujecie?
Przygotowany na domowym zakwasie żurek skusi niejednego smakosza. Daria Ładocha podaje tę zupę z nieoczywistym dodatkiem — makaronem pełnoziarnistym. Świetnie zastąpi on chleb i wzbogaci smak dania. Warto skosztować. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze smakuje.
Przepis na żurek z makaronem Darii Ładochy
Składniki:
-
2 litry warzywnego bulionu
-
600 ml żytniego zakwasu
-
20 suszonych grzybów
-
2 średniej wielkości cebule
-
6-8 ząbków czosnku
-
80 g chrzanu tartego
-
2 ogórki kiszone
-
zalewa z ogórków kiszonych
-
2 płaskie łyżki cukru
-
2 łyżeczki suszonego majeranku
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
2 gałązki świeżego rozmarynu
-
400 g makaronu pełnoziarnistego np. świderków
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić żurek? Daria Ładocha ma sprawdzony przepis
Zaczynamy od namoczenia grzybów suszonych — muszą nieco zmięknąć, by możliwe było ich pokrojenie. W międzyczasie na patelni z odrobiną zalewy z ogórków podduszamy kiszeniaki, pokrojone wcześniej na cienkie plasterki.
W większym garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Po chwili całość zalewamy zakwasem i bulionem.
Wrzucamy pokrojone w cienkie paski grzyby oraz ogórki z patelni. Dodajemy także chrzan i majeranek, po czym doprawiamy żurek solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne zupy. Spróbujcie koniecznie słodziutkiej pomidorówki jak u babci. Być może też skusi was prosta receptura na znakomitą ogórkową z podsmażonymi kiszeniakami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Stary przepis na zupę z dyni. Jej smak podkreślają wyjątkowe dodatki
-
Lekkie jak piórko fit naleśniki. Wszystko przez sekretny składnik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla