Sekretna receptura na słodziutką, babciną pomidorówkę
Dobra pomidorowa skradnie serce każdego smakosza. Nasze babcie znały sposób, by zawsze się udała. Sekretem ich sukcesu był dodatek cukru, który pozwala wydobyć pyszny smak tego warzywa. Wystarczy łyżeczka, by poczuć różnicę. Sprawdźcie koniecznie.
Podpowiadaliśmy już jak przygotować wyjątkową pomidorówkę z ziołami prowansalskimi i jak tę klasyczną zupę przyrządzić w wersji orientalnej z dodatkiem mleka kokosowego. Tym razem zdradzamy recepturę na babciną pomidorową, który zawsze się udaje.
Przepis na wyborną babciną pomidorówkę
Składniki:
250 g mięsa z kością
220 g koncentratu pomidorowego
3 litry wody
2 średnie marchewki
1 niewielka pietruszka
pół pora
ćwierć dużego selera
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz w ilości do smaku
1 szklanka gęstej śmietany
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do garnka. Zalewamy je wodą i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Gotujemy przez około 30 minut, zbierając szumy z powierzchni płynu.
Następnie dodajemy opłukaną włoszczyznę, koperek, sól i szczyptę pieprzu. Gotujemy przez kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie. Wyjmujemy je z zupy.
Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy. Zupę podgrzewamy jeszcze przez 3-5 minut i dodajemy zahartowaną śmietanę. Podajemy z makaronem lub z ryżem. Smacznego.
Wskazówki:
Zupę warto przygotować na bulionie warzywnym. Wtedy będzie odpowiednia dla wegetarian. Pomijając śmietanę lub używając roślinnej wersji, będziecie mogli ją zaserwować weganom.
W sezonie koncentrat pomidorowy warto zastąpić świeżymi pomidorami. Wystarczy kilogram warzyw sparzyć i przetrzeć przez sito o małych oczkach.
Jeżeli nie chcecie dodawać cukru, zastąpcie go słodzikiem, miodem lub syropem klonowym. Dodatek słodkiego składnika jest kluczowy w tym przepisie i to on wydobywa z pomidorów pełnię ich smaku.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: uwielbiam