Prosty przepis na "lane" faworki. Są o wiele bardziej chrupiące niż tradycyjne
Faworki należą do obowiązkowego repertuaru karnawałowych słodkości. Danie doczekało się wielu odsłon. Niedawno pisaliśmy o tym, jak je zrobić w 15 minut. Swoją autorką wersję tego dania przedstawiła też sama Anna Lewandowska .
Dużą popularnością w wielu domach cieszy się tzw. lana wersja faworków. Zdaniem wielu osób są one o wiele bardziej chrupiące i delikatne niż tradycyjne .
Poniżej prezentujemy prosty przepis na to pyszne danie w nowej, zaskakującej odsłonie!
Lane faworki - przepis
Składniki:
-
1 szklanka mąki
-
2 jajka
-
1/2 szklanki mleka
-
1 łyżeczka cukru waniliowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka spirytusu (można pominąć)
-
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki należy umieść w misce i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
-
Gotowe ciasto przelej do mocnego foliowego woreczka. Rozgrzej olej na patelni.
-
Odetnij jeden mały rożek z woreczka z ciastem i wylewaj ciasto, na rozgrzany tłuszcz.
-
Faworki smaż na rumiany kolor ze wszystkich stron, a następnie obficie posyp je cukrem pudrem.
Smażąc faworki, staraj się raczej cienkie kształty, dzięki czemu ciasteczka dobrze się usmażą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: slodkiblog.pl