

8 Lutego 2021
Lewandowska podała przepis na faworki. Składniki zadziwiają
Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem na faworki. Uwielbiany przysmak w jej wydaniu różni się od tego, do którego przywykliśmy. Wszystko za sprawą niecodziennych dodatków. Anna Lewandowska stawia na mąkę owsianą, jogurt kokosowy i ksylitol. Dzięki temu faworki nie będą tak tuczące.
Pyszne faworki kojarzą nam się z tłustym czwartkiem i karnawałem. Uwielbiane łakocie nie mają sobie równych i wielu smakoszy przygotowuje je samodzielnie w domowym zaciszu. Przepis Anny Lewandowskiej jest godny uwagi.
Faworki w niecodziennej odsłonie
Faworki są jednym z najbardziej uwielbianych swojskich smakołyków, który niejednokrotnie wywoływał zachwyt. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie potrafią mu się oprzeć. Anna Lewandowska przygotowuje faworki w wyjątkowy sposób.
Faworki już wcześniej gościły na naszym portalu. Niedawno przedstawialiśmy przepis od siostry Anastazji. Tym razem sięgniemy po recepturę od Anny Lewandowskiej. Z pewnością takie faworki przypadną do gustu domownikom.
Anna Lewandowska robi faworki w nieco inny sposób. Największą różnicą są wykorzystane składniki. Dzięki nim nasz specjał będzie zdrowszy od standardowych słodkich przysmaków. Co wykorzystamy do ich przygotowania?
- 200 g mąki owsianej
- 2 żółtka
- 100 ml jogurtu kokosowego
- szczypta sody oczyszczonej
- 45 g zmielonego ksylitolu
- szczypta sody oczyszczonej
Faworki od Anny Lewandowskiej zaskakują swoim smakiem
Wskazane powyżej składniki mogą wywołać nie lada konsternację u smakoszy. Jednak smak faworków z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Na początku żółtka ubijamy z łyżką ksylitolu i sodą oczyszczoną.
Do powstałej piany dodajemy mąkę oraz jogurt z kokosów. Całość mieszamy i ugniatamy na ciasto. Nie powinno się kleić. Masę wałkujemy i kroimy na paski o długości 10 cm. Robimy w nich nacięcie i zawijamy na faworki.
Faworki układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przeważnie wystarcza im mniej niż 15 minut. Na koniec posypujemy je sproszkowanym ksylitolem. Faworki w takiej odsłonie momentalnie znikają z talerzy.
Jeżeli lubisz bardziej klasyczne faworki, koniecznie wypróbuj przepis Magdy Gessler. Jednak nie zaszkodzi przygotować karnawałowych specjałów w odtłuszczonej wersji. Zwłaszcza jeżeli dbamy o sylwetkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Pyszny i zdrowy kiszony czosnek
- Czy jajka na śniadanie są dobrym pomysłem? Eksperci rozwiali wątpliwości
- Czemu długie ogórki w sklepach opakowane są w folie? Trudno się samemu domyślić
Źródło: healthy plan by ann
Następny artykuł