Faworki od Anny Lewandowskiej
CHRISTOF STACHE/AFP/East News; Pixabay / marcinw

Lewandowska podała przepis na faworki. Składniki zadziwiają

Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem na faworki. Uwielbiany przysmak w jej wydaniu różni się od tego, do którego przywykliśmy. Wszystko za sprawą niecodziennych dodatków. Anna Lewandowska stawia na mąkę owsianą, jogurt kokosowy i ksylitol. Dzięki temu faworki nie będą tak tuczące.

Pyszne faworki kojarzą nam się z tłustym czwartkiem i karnawałem. Uwielbiane łakocie nie mają sobie równych i wielu smakoszy przygotowuje je samodzielnie w domowym zaciszu. Przepis Anny Lewandowskiej jest godny uwagi.

Faworki w niecodziennej odsłonie

Faworki są jednym z najbardziej uwielbianych swojskich smakołyków, który niejednokrotnie wywoływał zachwyt. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie potrafią mu się oprzeć. Anna Lewandowska przygotowuje faworki w wyjątkowy sposób.

Faworki już wcześniej gościły na naszym portalu. Niedawno przedstawialiśmy przepis od siostry Anastazji. Tym razem sięgniemy po recepturę od Anny Lewandowskiej. Z pewnością takie faworki przypadną do gustu domownikom.

Anna Lewandowska robi faworki w nieco inny sposób. Największą różnicą są wykorzystane składniki. Dzięki nim nasz specjał będzie zdrowszy od standardowych słodkich przysmaków. Co wykorzystamy do ich przygotowania?

Na czym najlepiej smażyć kotlety schabowe?Na czym najlepiej smażyć kotlety schabowe?Czytaj dalej
  • 200 g mąki owsianej
  • 2 żółtka
  • 100 ml jogurtu kokosowego
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 45 g zmielonego ksylitolu
  • szczypta sody oczyszczonej

Faworki od Anny Lewandowskiej zaskakują swoim smakiem

Wskazane powyżej składniki mogą wywołać nie lada konsternację u smakoszy. Jednak smak faworków z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Na początku żółtka ubijamy z łyżką ksylitolu i sodą oczyszczoną.

Do powstałej piany dodajemy mąkę oraz jogurt z kokosów. Całość mieszamy i ugniatamy na ciasto. Nie powinno się kleić. Masę wałkujemy i kroimy na paski o długości 10 cm. Robimy w nich nacięcie i zawijamy na faworki.

Faworki układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przeważnie wystarcza im mniej niż 15 minut. Na koniec posypujemy je sproszkowanym ksylitolem. Faworki w takiej odsłonie momentalnie znikają z talerzy.

Jeżeli lubisz bardziej klasyczne faworki, koniecznie wypróbuj przepis Magdy Gessler. Jednak nie zaszkodzi przygotować karnawałowych specjałów w odtłuszczonej wersji. Zwłaszcza jeżeli dbamy o sylwetkę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: healthy plan by ann

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł