Smakosze.pl
Faworki od Anny Lewandowskiej

CHRISTOF STACHE/AFP/East News; Pixabay / marcinw

Lewandowska podała przepis na faworki. Składniki zadziwiają

8 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem na faworki. Uwielbiany przysmak w jej wydaniu różni się od tego, do którego przywykliśmy. Wszystko za sprawą niecodziennych dodatków. Anna Lewandowska stawia na mąkę owsianą, jogurt koko

Pyszne faworki kojarzą nam się z tłustym czwartkiem i karnawałem. Uwielbiane łakocie nie mają sobie równych i wielu smakoszy przygotowuje je samodzielnie w domowym zaciszu. Przepis Anny Lewandowskiej jest godny uwagi.  

Faworki w niecodziennej odsłonie

Faworki są jednym z najbardziej uwielbianych swojskich smakołyków, który niejednokrotnie wywoływał zachwyt. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie potrafią mu się oprzeć. Anna Lewandowska przygotowuje faworki w wyjątkowy sposób.

Faworki już wcześniej gościły na naszym portalu. Niedawno przedstawialiśmy przepis od siostry Anastazji. Tym razem sięgniemy po recepturę od Anny Lewandowskiej. Z pewnością takie faworki przypadną do gustu domownikom.

Anna Lewandowska robi faworki w nieco inny sposób. Największą różnicą są wykorzystane składniki. Dzięki nim nasz specjał będzie zdrowszy od standardowych słodkich przysmaków. Co wykorzystamy do ich przygotowania?

  • 200 g mąki owsianej

  • 2 żółtka

  • 100 ml jogurtu kokosowego

  • szczypta sody oczyszczonej

  • 45 g zmielonego ksylitolu

  • szczypta sody oczyszczonej

Faworki od Anny Lewandowskiej zaskakują swoim smakiem

Wskazane powyżej składniki mogą wywołać nie lada konsternację u smakoszy. Jednak smak faworków z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Na początku żółtka ubijamy z łyżką ksylitolu i sodą oczyszczoną

Do powstałej piany dodajemy mąkę oraz jogurt z kokosów. Całość mieszamy i ugniatamy na ciasto. Nie powinno się kleić. Masę wałkujemy i kroimy na paski o długości 10 cm. Robimy w nich nacięcie i zawijamy na faworki.

Faworki układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przeważnie wystarcza im mniej niż 15 minut. Na koniec posypujemy je sproszkowanym ksylitolem. Faworki w takiej odsłonie momentalnie znikają z talerzy.

Jeżeli lubisz bardziej klasyczne faworki, koniecznie wypróbuj przepis Magdy Gessler. Jednak nie zaszkodzi przygotować karnawałowych specjałów w odtłuszczonej wersji. Zwłaszcza jeżeli dbamy o sylwetkę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: healthy plan by ann

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Kiszona fasolka szparagowa

Przepisy

Przepis na kiszoną fasolkę szparagową

Czytaj więcej >
Kotlety schabowe inaczej

Przepisy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Czytaj więcej >
Pampuchy

Przepisy

Bajecznie prosty przepis na pampuchy z jagodami

Czytaj więcej >