Bajeczny przepis Karola Okrasy na kotlety schabowe
Kotlety schabowe lubi praktycznie każdy. Wgryzienie się w chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso wywołuje w nas istną euforię. Czasem mamy ochotę spróbować jakiejś nowości, która nie jest jednak daleka od pierwowzoru. Dlatego prezentujemy przepis Karola Okrasy.
Kucharz ten znany jest ze swojego uwielbienia do klasycznej polskiej kuchni, którą uwielbia modyfikować w taki sposób, aby wpasowała się we współczesne standardy. Jego kotlety schabowe nie mają sobie równych, o czym możecie przekonać się po ich usmażeniu.
Kotlety schabowe Karola Okrasy
Kotlety schabowe co weekend znajdziemy na naszych stołach, w końcu niedzielny obiad bardzo często składa się z zupy oraz kotletów z dodatkami. Jeśli znudził wam się smak innych klasyków polskiej gastronomii, mamy dla was rozwiązanie.
Poniższe kotlety są tak pyszne, że ciężko pobić ich niewiarygodny smak. Przygotowanie tego posiłku jest banalnie proste, dlatego nikt nie będzie miał problemu z przygotowaniem tego schabu. Najlepiej podać je z ziemniakami, które świetnie współgrają ze smakiem kotletów.
Jeśli chcesz poznać kilka ciekawych sposobów na ułatwienie kuchennej pracy, warto sprawdzić kilka innych naszych artykułów. W tym tekście pokazujemy przepis na dietetyczne pączki Ani Lewandowskiej. Z kolei tutaj opisujemy kultowe pierogi z jagodami od siostry Anastazji.
Przepis na kotlety schabowe Karola Okrasy
Składniki:
5 plastrów schabu
2-3 jajka
bułka tarta
przyprawy: sól i pieprz
malec do smażenia
Zacznij od dokładnego rozbicia kawałków schabu. Włóż je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i zacznij delikatnie uderzać je tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu staną się wyjątkowo delikatne. Idealna grubość zostanie osiągnięta, gdy najgrubsza część kotleta nie będzie przekraczała 0.5 cm.
Jajka rozbij na gładką masę, dopraw je solą i pieprzem. Ważne, aby wprowadzić do nich sporą ilość powietrza, dzięki temu panierka będzie chrupiąca. Zamocz każdy kotlet w jajecznej masie tak, aby wszystkie były równomiernie pokryte.
Mięso obtocz w bułce tartej i otrzep z nadmiaru panierki. Następnie podgrzej smalec na patelni i zacznij smażyć schabowe. Gdy z obu stron osiągną złoty kolor, są gotowe do podania. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl