Smakosze.pl Przepisy Lasagne z patelni od Jakuba Kuronia. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny
canva/juefraphoto

Lasagne z patelni od Jakuba Kuronia. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny

2 sierpnia 2022

Zrobienie lasagne z patelni może wydać się niemożliwe. Jakub Kuroń pokazał jednak, że jest to osiągalne. Smaczne włoskie danie przyrządzane tą metodą jest równie smaczne co klasyczna pieczona wersja. Wymaga raptem kilku składników. Spróbujecie koniecznie — zachwyty rodziny gwarantowane.

Smakołyk Jakuba Kuronia sprawdzi się jako posiłek dla czteroosobowej rodziny. Danie spodoba się każdemu. Łączy w sobie pyszne pomidory, delikatne i soczyste mięso i subtelne, lecz dobrze dopasowane przyprawy. Ser mozzarella i sos beszamelowy doskonale uzupełniają tę prostą kompozycję. Skusicie się?

Przepis na lasagne z patelni według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • pół opakowania makaronu lasagne

  • 1 spora cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 500 pomidorów krojonych świeżych lub z puszki

  • 200 g tartej mozzarelli

  • około pół szklanki wody

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka soli

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na sos beszamelowy:

  • po 40 g masła i mąki

  • pół litra mleka

  • odrobina gałki muszkatołowej

  • pół łyżeczki soli

  • szczypta pieprzu

Jak przygotować lasagne z patelni? Jakub Kuroń ma niezawodny patent

Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy warzywo. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili partiami dodajemy mięso mielone.

Gdy wieprzowina się zrumieni, wrzucamy pomidory, wlewamy wodę i wsypujemy oregano. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.

Wlewamy odmierzoną wcześniej porcję mleka i podgrzewamy, nie przerywając miksowania zawartości garnka. Na koniec doprawiamy sos gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. W patelni po smażeniu układamy płaty makarony tak pokryć całe jej dno. Na nich umieszczamy 1/3 porcji przygotowanego sosu bolońskiego.

Całość polewamy beszamelem i posypujemy mozzarellą. Czynności powtarzamy trzykrotnie. Lasagne z patelni zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Smacznego.

Po inne przepisy na dania z makaronem zajrzyjcie na naszą stronę. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić prostą i smaczną zapiekankę makaronową z warzywami . Ten natomiast zdradza tajniki prostego dania z pieczarkami i boczkiem .

Znakomite lasagne z patelni Jakuba Kuronia jest pyszne
canva/Oleksandr Prokopenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy