Lasagne z patelni od Jakuba Kuronia. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny
Zrobienie lasagne z patelni może wydać się niemożliwe. Jakub Kuroń pokazał jednak, że jest to osiągalne. Smaczne włoskie danie przyrządzane tą metodą jest równie smaczne co klasyczna pieczona wersja. Wymaga raptem kilku składników. Spróbujecie koniecznie — zachwyty rodziny gwarantowane.
Smakołyk Jakuba Kuronia sprawdzi się jako posiłek dla czteroosobowej rodziny. Danie spodoba się każdemu. Łączy w sobie pyszne pomidory, delikatne i soczyste mięso i subtelne, lecz dobrze dopasowane przyprawy. Ser mozzarella i sos beszamelowy doskonale uzupełniają tę prostą kompozycję. Skusicie się?
Przepis na lasagne z patelni według Jakuba Kuronia
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego wieprzowego
-
pół opakowania makaronu lasagne
-
1 spora cebula
-
3-4 ząbki czosnku
-
500 pomidorów krojonych świeżych lub z puszki
-
200 g tartej mozzarelli
-
około pół szklanki wody
-
1 łyżeczka oregano
-
1 łyżeczka soli
-
świeżo mielony czarny pieprz
-
4 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos beszamelowy:
-
po 40 g masła i mąki
-
pół litra mleka
-
odrobina gałki muszkatołowej
-
pół łyżeczki soli
-
szczypta pieprzu
Jak przygotować lasagne z patelni? Jakub Kuroń ma niezawodny patent
Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy warzywo. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili partiami dodajemy mięso mielone.
Gdy wieprzowina się zrumieni, wrzucamy pomidory, wlewamy wodę i wsypujemy oregano. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Wlewamy odmierzoną wcześniej porcję mleka i podgrzewamy, nie przerywając miksowania zawartości garnka. Na koniec doprawiamy sos gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. W patelni po smażeniu układamy płaty makarony tak pokryć całe jej dno. Na nich umieszczamy 1/3 porcji przygotowanego sosu bolońskiego.
Całość polewamy beszamelem i posypujemy mozzarellą. Czynności powtarzamy trzykrotnie. Lasagne z patelni zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Smacznego.
Po inne przepisy na dania z makaronem zajrzyjcie na naszą stronę. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić prostą i smaczną zapiekankę makaronową z warzywami . Ten natomiast zdradza tajniki prostego dania z pieczarkami i boczkiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć
-
Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da
-
Karkówka w plastrach zachwyca soczystością i smakiem. Idealny pomysł na leniwy obiad
Źródło: kuron.com.pl