Smakosze.pl

canva/Tanya145

Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da

2 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Zastanawiasz się, jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże jeden banalny patent, a mianowicie użycie plastikowej butelki napełnionej wodą. Łatwiej się nie da i takie rozwiązanie możesz zastosować nawet na polu namiotowym. Poznaj też inne zamienniki tradycyjnego tłuczka do mięsa.

Kotlety schabowe to nasza duma narodowa. Zawsze częstujemy nimi cudzoziemców, a i sami chętnie zjadamy chociaż raz w tygodniu. Są chrupiące, soczyste i rozpływające się w ustach. A do tego bardzo proste do zrobienia.

Robiąc kotlety schabowe, nie można pominąć jednej ważnej czynności, a mianowicie rozbicia plastrów mięsa. Zwykle w każdym domu jest specjalny tłuczek do mięsa, którym można spłaszczyć i skruszyć kotlety. Jak jednak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Gdy jesteśmy właśnie na kempingu lub w nowym mieszkaniu? Mamy na to swoje sposoby.

Czym rozbić schabowe, gdy nie ma tłuczka do mięsa?

Tłuczenie plastrów schabu ma na celu zmniejszenie ich grubości, a także rozbicie włókien. Dzięki temu kotlety schabowe po usmażeniu są cienkie, chrupiące, kruche i soczyste.

Do rozbijania schabowych najlepiej nadaje się specjalny tłuczek do mięsa, zwany też kuchennym młotkiem. Z jednej strony ma pokratkowaną powierzchnię, która doskonale radzi sobie z mięsnymi włóknami. Co jednak zrobić, gdy mamy ochotę na schabowe, ale brak tłuczka w zasięgu ręki?

Rozwiązań jest co najmniej kilka. Jednym z najprostszych jest sięgnięcie po plastikową butelkę napełnioną wodą. Jest dość ciężka, więc uderzając nią w plaster mięsa, bez problemu go rozpłaszczymy. Podobnie zadziała wałek do ciasta. Możemy też położyć plaster mięsa na jednej desce kuchennej i uderzać w niego drugą deską.

Za każdym razem warto zabezpieczyć mięso, wkładając je w foliowy woreczek. Dzięki temu też mięso nie będzie rozbryzgiwać i nie pobrudzi otoczenia. Pamiętajcie jednak, że zamienniki dobrze spłaszczają kotlety, jednak nie są w stanie rozbić mięsnych włókien tak skutecznie, jak tłuczek.

Na co jeszcze zwrócić uwagę robiąc kotlety smażone?

Na udane schabowe składa się kilka elementów. Po pierwsze mięso powinno być świeże i dobrej jakości, najlepiej niezbyt jasne. Trzeba je pokroić w plastry i dość cienko rozbić, bo wtedy szybciej się usmaży i będzie miało chrupiącą skórkę.

By panierka nie odpadała od kotleta, mięso przed panierowaniem trzeba osuszyć papierowymi ręcznikami. Kotlety schabowe najlepiej jest smażyć na smalcu, bo wtedy są najsmaczniejsze. Tłuszcz trzeba dość dobrze rozgrzać, bo wtedy panierka będzie chrupiąca.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Karola Okrasy na kotlety schabowe , a także recepturę na schabowe w musztardzie i ketchupie .

kotlet schabowy
canva/benedek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, gotowanie.onet

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >