Smakosze.pl
Jak rozbić kotlety schabowe

canva/Tanya145

Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da

2 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zastanawiasz się, jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże jeden banalny patent, a mianowicie użycie plastikowej butelki napełnionej wodą. Łatwiej się nie da i takie rozwiązanie możesz zastosować nawet na polu namiotowym. Poznaj też inne zamienniki tradycyjnego tłuczka do mięsa.

Kotlety schabowe to nasza duma narodowa. Zawsze częstujemy nimi cudzoziemców, a i sami chętnie zjadamy chociaż raz w tygodniu. Są chrupiące, soczyste i rozpływające się w ustach. A do tego bardzo proste do zrobienia.

Kotlety z piersi kurczaka

Maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Soczysta i kusząca propozycja obiadowa

CZYTAJ DALEJ

Robiąc kotlety schabowe, nie można pominąć jednej ważnej czynności, a mianowicie rozbicia plastrów mięsa. Zwykle w każdym domu jest specjalny tłuczek do mięsa, którym można spłaszczyć i skruszyć kotlety. Jak jednak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Gdy jesteśmy właśnie na kempingu lub w nowym mieszkaniu? Mamy na to swoje sposoby.

Czym rozbić schabowe, gdy nie ma tłuczka do mięsa?

Tłuczenie plastrów schabu ma na celu zmniejszenie ich grubości, a także rozbicie włókien. Dzięki temu kotlety schabowe po usmażeniu są cienkie, chrupiące, kruche i soczyste.

Do rozbijania schabowych najlepiej nadaje się specjalny tłuczek do mięsa, zwany też kuchennym młotkiem. Z jednej strony ma pokratkowaną powierzchnię, która doskonale radzi sobie z mięsnymi włóknami. Co jednak zrobić, gdy mamy ochotę na schabowe, ale brak tłuczka w zasięgu ręki?

Rozwiązań jest co najmniej kilka. Jednym z najprostszych jest sięgnięcie po plastikową butelkę napełnioną wodą. Jest dość ciężka, więc uderzając nią w plaster mięsa, bez problemu go rozpłaszczymy. Podobnie zadziała wałek do ciasta. Możemy też położyć plaster mięsa na jednej desce kuchennej i uderzać w niego drugą deską.

Za każdym razem warto zabezpieczyć mięso, wkładając je w foliowy woreczek. Dzięki temu też mięso nie będzie rozbryzgiwać i nie pobrudzi otoczenia. Pamiętajcie jednak, że zamienniki dobrze spłaszczają kotlety, jednak nie są w stanie rozbić mięsnych włókien tak skutecznie, jak tłuczek.

Na co jeszcze zwrócić uwagę robiąc kotlety smażone?

Na udane schabowe składa się kilka elementów. Po pierwsze mięso powinno być świeże i dobrej jakości, najlepiej niezbyt jasne. Trzeba je pokroić w plastry i dość cienko rozbić, bo wtedy szybciej się usmaży i będzie miało chrupiącą skórkę.

By panierka nie odpadała od kotleta, mięso przed panierowaniem trzeba osuszyć papierowymi ręcznikami. Kotlety schabowe najlepiej jest smażyć na smalcu, bo wtedy są najsmaczniejsze. Tłuszcz trzeba dość dobrze rozgrzać, bo wtedy panierka będzie chrupiąca.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Karola Okrasy na kotlety schabowe, a także recepturę na schabowe w musztardzie i ketchupie.

kotlet schabowy

canva/benedek


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, gotowanie.onet

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >