Smakosze.pl

canva/Andrey Sayfutdinov

Karkówka w plastrach zachwyca soczystością i smakiem. Idealny pomysł na leniwy obiad

2 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Mamy dla was idealny pomysł na leniwy obiad. Jest nim karkówka pieczona w plastrach. Danie zachwyca soczystością i smakiem, a jest banalnie proste do zrobienia. Mięso wystarczy pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, doprawić i upiec. Można do niego dorzucić ziemniaki lub inne warzywa.

Karkówka jest niezwykle smacznym kawałkiem wieprzowiny. Dzięki temu, że jest poprzerastana tłuszczem, doskonale nadaje się do pieczenia. Zawsze bowiem wychodzi soczysta i pyszna. Nie wymaga specjalnych zabiegów, a nawet długiego marynowania.

Dziś podamy wam najszybszy i najprostszy sposób na przygotowanie karkówki. Wystarczy, że pokroicie ją w plastry, przyprawicie i upieczecie. Zrobi się miękka o wiele szybciej niż mięso pieczone w dużym kawałku. Ładnie się też przyrumieni ze wszystkich stron.

Jak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach?

Składniki:
  • 75 dag karkówki wieprzowej

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • świeży rozmaryn

  • olej

  • 150 ml bulionu

Przygotowanie karkówki z piekarnika

Karkówkę opłucz, osusz, pokrój w plastry. Oprósz ją solą i pieprzem, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem.

Ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, posyp listkami rozmarynu. Podlej bulionem, przykryj i piecz ok. godzinę w 200 st. C.

Potem zdejmij pokrywę, podnieś temperaturę do 220 st. C i piecz mięso do czasu, aż się zrumieni.

Wskazówki:

  • Na dno naczynia żaroodpornego można położyć ziemniaki pokrojone w plastry lub w cząstki. Dzięki temu oba te składniki upieką się jednocześnie, a ziemniaki zyskają doskonały smak.

  • Zamiast bulionu, do podlania mięsa można użyć białego, wytrawnego wina.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na karkówkę po karkonosku oraz na karkówkę z grilla .

karkówka pieczona
canva/Sebalos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]