Karkówka w plastrach zachwyca soczystością i smakiem. Idealny pomysł na leniwy obiad
Mamy dla was idealny pomysł na leniwy obiad. Jest nim karkówka pieczona w plastrach. Danie zachwyca soczystością i smakiem, a jest banalnie proste do zrobienia. Mięso wystarczy pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, doprawić i upiec. Można do niego dorzucić ziemniaki lub inne warzywa.
Karkówka jest niezwykle smacznym kawałkiem wieprzowiny. Dzięki temu, że jest poprzerastana tłuszczem, doskonale nadaje się do pieczenia. Zawsze bowiem wychodzi soczysta i pyszna. Nie wymaga specjalnych zabiegów, a nawet długiego marynowania.
Dziś podamy wam najszybszy i najprostszy sposób na przygotowanie karkówki. Wystarczy, że pokroicie ją w plastry, przyprawicie i upieczecie. Zrobi się miękka o wiele szybciej niż mięso pieczone w dużym kawałku. Ładnie się też przyrumieni ze wszystkich stron.
Jak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach?
Składniki:
75 dag karkówki wieprzowej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
świeży rozmaryn
olej
150 ml bulionu
Przygotowanie karkówki z piekarnika
Karkówkę opłucz, osusz, pokrój w plastry. Oprósz ją solą i pieprzem, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem.
Ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, posyp listkami rozmarynu. Podlej bulionem, przykryj i piecz ok. godzinę w 200 st. C.
Potem zdejmij pokrywę, podnieś temperaturę do 220 st. C i piecz mięso do czasu, aż się zrumieni.
Wskazówki:
Na dno naczynia żaroodpornego można położyć ziemniaki pokrojone w plastry lub w cząstki. Dzięki temu oba te składniki upieką się jednocześnie, a ziemniaki zyskają doskonały smak.
Zamiast bulionu, do podlania mięsa można użyć białego, wytrawnego wina.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na karkówkę po karkonosku oraz na karkówkę z grilla.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć
Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da
Mistrz patelni robiąc chleb w jajku dorzucił kilka nieoczywistych składników. Wyszło wybitnie
Źródło: kwestiasmaku