Karkówka w plastrach zachwyca soczystością i smakiem. Idealny pomysł na leniwy obiad
![karkówka pieczona w plastrach](https://images.iberion.media/images/1920/6_R0geq_Lcd9_Hvk_E_Rv2u_Fz_LW_karkowka_pieczona_w_plastrach_2_ada57c6522.jpg)
Mamy dla was idealny pomysł na leniwy obiad. Jest nim karkówka pieczona w plastrach. Danie zachwyca soczystością i smakiem, a jest banalnie proste do zrobienia. Mięso wystarczy pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, doprawić i upiec. Można do niego dorzucić ziemniaki lub inne warzywa.
Karkówka jest niezwykle smacznym kawałkiem wieprzowiny. Dzięki temu, że jest poprzerastana tłuszczem, doskonale nadaje się do pieczenia. Zawsze bowiem wychodzi soczysta i pyszna. Nie wymaga specjalnych zabiegów, a nawet długiego marynowania.
Dziś podamy wam najszybszy i najprostszy sposób na przygotowanie karkówki. Wystarczy, że pokroicie ją w plastry, przyprawicie i upieczecie. Zrobi się miękka o wiele szybciej niż mięso pieczone w dużym kawałku. Ładnie się też przyrumieni ze wszystkich stron.
Jak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach?
Składniki:
75 dag karkówki wieprzowej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
świeży rozmaryn
olej
150 ml bulionu
Przygotowanie karkówki z piekarnika
Karkówkę opłucz, osusz, pokrój w plastry. Oprósz ją solą i pieprzem, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem.
Ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, posyp listkami rozmarynu. Podlej bulionem, przykryj i piecz ok. godzinę w 200 st. C.
Potem zdejmij pokrywę, podnieś temperaturę do 220 st. C i piecz mięso do czasu, aż się zrumieni.
Wskazówki:
Na dno naczynia żaroodpornego można położyć ziemniaki pokrojone w plastry lub w cząstki. Dzięki temu oba te składniki upieką się jednocześnie, a ziemniaki zyskają doskonały smak.
Zamiast bulionu, do podlania mięsa można użyć białego, wytrawnego wina.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na karkówkę po karkonosku oraz na karkówkę z grilla.
![karkówka pieczona](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/58TGyECRkmGKBpxtxDkRZu/f42289a35b316cd054b065f432f6c6c2/kark__wka_pieczona_w_plastrach.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć
Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da
Mistrz patelni robiąc chleb w jajku dorzucił kilka nieoczywistych składników. Wyszło wybitnie
Źródło: kwestiasmaku
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![kolonie](https://images.iberion.media/images/origin/kolonie_pociag_cd32d58cbc.jpg)
![Atak we Francji](https://images.iberion.media/images/origin/paryz_fot_Thibaud_Moritz_East_News_rawpixel_31b2f22797.png)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja, pożar](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T111622_230_f57e9eea50.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrapanie może być objawem niedoczynności tarczycy.](https://images.iberion.media/images/origin/11_cc6858dc63.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![Owoce i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_i_warzywa_be0d30aa9b.jpg)
![Ewa Zajączkowska-Hernik](https://images.iberion.media/images/origin/You_Tube_94c67b177a.jpg)
![upał](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01625688_0069_1_9b5eeea159.jpg)