Smakosze.pl
ogórki po cygańsku

canva/sever180

Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć

2 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Sprawdźcie, jak zrobić ogórki po cygańsku. Przyprawiają o zawrót głowy, a ich smak rozpala zmysły. Po prostu nikt nie może się im oprzeć. Co potrzebujecie do ich przygotowania? Oprócz ogórków przyda się cebula, przecier pomidorowy, miód i kilka składników, które z pewnością macie w kuchennych zapasach.

Ogórki są jednymi z najchętniej przerabianymi warzywami na zimę. Zwykle je kisimy, ale też konserwujemy w octowej marynacie. Warto jednak spróbować także innych, ogórkowych przysmaków. My proponujemy dzisiaj ogórki po cygańsku, które zalane są pysznym sosem o słodko-kwaśnym smaku.

Jak rozbić kotlety schabowe

Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ogórki po cygańsku?

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych

  • 2 cebule

  • 1 łyżka soli

  • 4 łyżki octu

  • 1/4 szklanki miodu

  • 1/4 szklanki oleju

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

Przygotowanie ogórków po cygańsku na zimę

Ogórki dokładnie umyj, osusz, pokrój w słupki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Ogórki i cebulę wsyp do miski, oprósz solą, wymieszaj, odstaw na kilka godzin, by puściły sok.

Po tym czasie ogórki z cebulą przelej na sito, by odcedzić sok. Nie wylewaj go jednak. Do warzyw dodaj ocet, miód, olej i przecier. Wymieszaj.

Mieszanką warzyw i sosem napełnij wyparzone słoiki. Jeśli warzywa nie są zanurzone w zalewie, dolej odcedzony sok.

Słoiki szczelnie zakręć. Pasteryzuj ok. 10 minut. Po wystudzeniu wynieś słoiki w chłodne i ciemne miejsce.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórki po indyjsku, a także na ogórki po amerykańsku.

przecier pomidorowy

canva/danienel

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obzarciuch

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >