Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć
Renata Materlińska
Renata Materlińska 02.08.2022 16:43

Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć

ogórki po cygańsku
canva/sever180

Sprawdźcie, jak zrobić ogórki po cygańsku. Przyprawiają o zawrót głowy, a ich smak rozpala zmysły. Po prostu nikt nie może się im oprzeć. Co potrzebujecie do ich przygotowania? Oprócz ogórków przyda się cebula, przecier pomidorowy, miód i kilka składników, które z pewnością macie w kuchennych zapasach.

Ogórki są jednymi z najchętniej przerabianymi warzywami na zimę. Zwykle je kisimy, ale też konserwujemy w octowej marynacie. Warto jednak spróbować także innych, ogórkowych przysmaków. My proponujemy dzisiaj ogórki po cygańsku, które zalane są pysznym sosem o słodko-kwaśnym smaku.

Jak zrobić ogórki po cygańsku?

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych

  • 2 cebule

  • 1 łyżka soli

  • 4 łyżki octu

  • 1/4 szklanki miodu

  • 1/4 szklanki oleju

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

Przygotowanie ogórków po cygańsku na zimę

Ogórki dokładnie umyj, osusz, pokrój w słupki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Ogórki i cebulę wsyp do miski, oprósz solą, wymieszaj, odstaw na kilka godzin, by puściły sok.

Po tym czasie ogórki z cebulą przelej na sito, by odcedzić sok. Nie wylewaj go jednak. Do warzyw dodaj ocet, miód, olej i przecier. Wymieszaj.

Mieszanką warzyw i sosem napełnij wyparzone słoiki. Jeśli warzywa nie są zanurzone w zalewie, dolej odcedzony sok.

Słoiki szczelnie zakręć. Pasteryzuj ok. 10 minut. Po wystudzeniu wynieś słoiki w chłodne i ciemne miejsce.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórki po indyjsku, a także na ogórki po amerykańsku.

przecier pomidorowy
canva/danienel

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obzarciuch