Latem nie zjesz lepszego deseru. Domowe lody lawendowe z białą czekoladą są totalnym hitem
Gdy żar leje się z nieba, chętnie sięgamy po lody. Na rynku mamy ogromny wybór smaków. Jednak warto w domu wykorzystać kwiaty pachnącej lawendy i zrobić z nich lody lawendowe. Z dodatkiem białej czekolady przyniosą orzeźwienie i oczarują smakiem.
Lody lawendowe hitem lata
Lody latem to konieczność i przyjemność . Wysokie temperatury sprawiają, że chętnie wybieramy te zimne smakołyki. Zwykle lody kupujemy, a wybór smaków może nas przyprawić o zawrót głowy. Jednak w domu warto przyrządzić wyjątkowe lody. Przydadzą się tu kwiaty pachnącej lawendy.
Do tego śmietanka i biała czekolada, a niebawem będziemy się cieszyć wyjątkowym smakiem lodów lawendowych . Przeważa w nich słodka i nieco cytrusowo-kwiatowa nuta. Taki zimny rarytas podbije podniebienie każdego łasucha. Poniżej znajdziesz przepis na lody lawendowe.
Jak przygotować lody lawendowe?
Składniki:
- 3 łyżki kwiatów lawendy
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 tabliczka białej czekolady
Przygotowanie deseru zacznij od zagotowania śmietanki i kwiatów lawendy. Następnie rondelek odstawiamy z ognia i odcedzamy śmietankę od kwiatów . Studzimy ją, a potem chłodzimy w lodówce. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek śmietanki.
Białka oddzielamy od żółtek. W osobnej misce ucieramy je z drobnym cukrem. Powinna powstać jednolita mas a. Do schłodzonej śmietanki dodajemy żółtka i powoli wlewamy rozpuszczoną białą czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy.
Lody lawendowe, czyli pyszna ochłoda
Masę wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Mieszamy co 15-30 minut, aż lody całkiem się zamrożą. Po 6 godzinach lody lawendowe możemy podawać . Warto czekać na taki rarytas, bo ma niepowtarzalny smak.
Orzeźwiająca słodycz z delikatną cytrusową nutką i białą czekoladą jest totalnym hitem. Latem lodów lawendowych na pewno sobie nie odmówimy . Są warte spróbowania, a na jednej porcji na pewno się nie skończy. Pisaliśmy o najlepszym patencie na fasolkę szparagową. Podawaliśmy przepis na przygotowanie pieczywa czosnkowego.
Źródło: mojewypieki.com