Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wbij jajka, wrzuć czosnek i odpal blender. Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.08.2024 16:17

Wbij jajka, wrzuć czosnek i odpal blender. Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego

jajka i czosnek
fot. youtube.com/azizagotovit

To niezwykle ciekawe w smaku pieczywo czosnkowe smażymy na patelni. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą przekąskę. Sprawdzi się ona świetnie jako część imprezowego stołu na wszelkiego rodzaju spotkaniach towarzyskich.

Połącz czosnek z jajkami

Ten przepis inspirowany jest gruzińskim chaczapuri, czy szerzej – popularnymi na wschodzie wypiekami typu uliczne jedzenie. Przaśne ciasto smażone na patelni jest świetną przekąską – wysokokaloryczną, sycącą i niezwykle pyszną.

W naszym przepisie występuje jako pieczywo czosnkowe. W dość nietypowy sposób zapewniamy mu ten smak. Czosnek blendujemy już z jajkami, zanim zaczniemy przygotowywać ciasto. W ten sposób jest bardziej wyrazisty w smaku.

wyrabianie ciasta
fot. youtube.com/azizagotovit
Nie smażę już dorsza w panierce, znam lepszy sposób. Piątkowy obiad jest hitem w moim domu

Przepis na pieczywo czosnkowe

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Aziza gotovit. Zaprezentowane pieczywo ma niewielki dodatek sody. Można jednak pokusić się także o wersję z połową łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki

  • 2 jajka
  • 250-g mąki
  • 150 g jogurtu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 mały pęczek natki pietruszki lub kolendry

Pieczemy ciasto jajeczne z czosnkiem

Jajka wybijamy do miski i dodajemy obrane ząbki czosnku. Miksujemy blenderem na puszystą, dobrze napowietrzoną masę. Do jajek dodajemy kefir (można zastąpić go jogurtem naturalnym), a potem posiekaną kolendrę (można zastąpić ją pietruszką). Masę dokładnie mieszamy rózgą.

Do miski partiami dodajemy przesianą mąkę z sodą. Mieszamy łopatką. Ciasto będzie stawało się coraz bardziej gęste. W końcu przenosimy je na obsypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 10-15 minut, by odpoczęło. Rozwałkowujemy je następnie na gruby placek, o grubości ok. 3 cm i średnicy dobranej do patelni. Smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, na palniku o średniej mocy. Przysmażamy ciasto z obu stron, aż będzie złociste. Podajemy z dipem jogurtowym.

Wypróbuj też przepisy na faszerowaną cukinię i sałatkę z pomidorami na grilla.

ciasto jajeczne
fot. youtube.com/azizagotovit