Smakosze.pl Przepisy Łatwy sposób na kruche i soczyste kotlety schabowe
pixabay/webandi

Łatwy sposób na kruche i soczyste kotlety schabowe

12 lipca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Kotlety schabowe to absolutny klasyk polskiej kuchni. Aby słynne danie wyszło kruche i soczyste należy postawić na jeden krok - przygotować marynatę z majonezu. Podajemy najlepszy przepis na to kultowe danie.

Tradycyjne kotlety schabowe nie mają sobie równych. Aby danie wyszło idealnie kruche i soczyste powinniśmy je wcześniej zamarynować w majonezie. Zapewniamy, że efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania!

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na kruche i soczyste kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 1 jajko

  • łyżka majonezu

  • łyżka siekanego koperku

  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta

  • olej

Sposób wykonania:

Rozbij tłuczkiem do mięsa (o jego ukrytych funkcjach przeczytasz w tym artykule. ) każdy plaster schabu i przypraw je z obu stron solą i pieprzem.

Przygotuj marynatę. Połącz majonez z posiekanym koperkiem, natką pietruszki, jajkiem oraz sokiem z cytryny. Włóż do marynaty każdy plaster schabu, a następnie wstaw je do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Gotowe kotlety smaż, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Podawaj z ulubionym dodatkiem m.in. pieczonymi ziemniakami po szwedzku. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy