Lekka i prosta zupa z białej rzodkwi i niedźwiedziego czosnku
Nie wiecie jak wykorzystać wcześniej przygotowany rosół? Spróbujcie wyśmienitej zupy z białej rzodkwi z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Danie w smaku przypomina skrzyżowanie kapuśniaku z ogórkową, a czosnek niedźwiedzi nadaje jej przyjemnego aromatu. Będziecie zachwyceni jej delikatnie pikantnym smakiem.
Sposoby na ogórkową czy pomidorową cieszą się niesłabnącą popularnością. Inne warzywa mają w sobie równie dużo smaku, który warto odkryć. Proponujemy wam przygotowanie aromatycznej zupy z białej rzodkwi, którą doprawimy czosnkiem niedźwiedzim. Jej wyjątkowy smak was zachwyci.
Przepis na zupę z białej rzodkwi i czosnku niedźwiedziego
Składniki:
-
pół litra wywaru drobiowego
-
200 g długiej białej rzodkwi
-
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
-
1 mała marchewka pokrajana w talarki bądź półtalarki
-
kawałek czerwonej papryki pokrajanej w krótkie paski
-
1 większy ziemniak
-
1 łyżeczka lubczyku
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Wywar podgrzewamy na niewielkim ogniu. Marchewkę obieramy i tniemy w plasterki. Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę.
Paprykę myjemy i rozdrabniamy na cienkie paseczki. Rzodkiew oczyszczamy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchew, ziemniaka i paprykę dodajemy do wywaru.
Wsypujemy suszony lubczyk i czosnek niedźwiedzi. Gotujemy przez 10 minut , a następnie dodajemy tartą rzodkiew wraz z sokiem z cytryny.
Podgrzewamy jeszcze przez 3 do 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Zupa spodoba się każdemu, kto lubi nietypowe smaki.
Wskazówka: zastąpcie bulion drobiowy warzywnym, a zupa będzie wegańska. Pozostanie równie smaczna i delikatnie pikantna.
Źródło zdjęcia: canva/pilipphoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojegotowanie