Jakie przyprawy oprócz soli i pieprzu warto dodać do schabowych?
Podczas doprawiania kotletów schabowych większość ogranicza się do użycia jedynie soli oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu. Taki sprawdzony zestaw wystarcza, aby kotlety stały się smaczne. Warto mimo wszystko zastosować inne składniki aromatyczne, takie jak słodka papryka czy czosnek, aby schabowe były jeszcze lepsze.
Każdy z nas doskonale zna kotlety schabowe i często sama wzmianka o nich powoduje wzmożoną produkcję śliny i burczenie w brzuchu. Kto wszak potrafi oprzeć się tak smacznemu jedzeniu?
Klasyczne schabowe niewątpliwie są wyczekiwane przez głodomorów, Okazuje się, że nie ma żadnych przeszkód, aby trochę mocniej podbić ich smak. Wszystko, czego do tego potrzeba, znajdziesz w swojej kuchni.
Jak doprawić kotlety schabowe poza solą i pieprzem?
Z pomysłów mało inwazyjnych szczególnie polecamy posypanie mięsa zwykłą słodką papryką w proszku. Najlepsza jest papryka węgierska lub hiszpańska. Dodatkowo kotlety nabiorą ładnego koloru.
Dla fanów ostrzejszych smaków proponujemy coś innego od ostrej papryki - mowa o pieprzu cayenne. Przyprawa ta pysznie komponuje się z wieprzowiną, podkreślając ją, a podczas jedzenia daje przyjemne uczucie mrowienia w ustach.
Niektórzy koneserzy mocniejszych doznań smarują rozbite płaty schabu cienką warstwą ostrej i gładkiej musztardy. Dijon i sarepska przodują w tej kategorii. Musztarda poza smakiem lekko marynuje i zmiękcza mięso.
Niecodzienne triki
Z pozoru dosłowne wtaczanie czosnku w schab może wydawać się mało smaczne, jednak efekt taka czynność daje kolosalne. Podczas rozbijania plastrów, połóż na nich po 1 ząbku czosnku. Ząbki zagłębią się w schab i będą obłędnie smakować.
Ciekawym rozwiązaniem jest z kolei dodanie siemienia lnianego czy nasion słonecznika do bułki tartej, którą ma się zamiar obtoczyć kotlety. Nasiona poprawią chrupkość po usmażeniu w oleju.
Dobrą praktyką jest wsypywanie przypraw bezpośrednio do rozbełtanych jajek. Obtaczając w nich schab, uzyskasz równomierne doprawienie, które będzie smakować identycznie przy każdym kęsie.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.
Źródło zdjęcia: canva/Jan Mach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy