Idealna zupa pomidorowa według Kuronia
Klasyczna pomidorowa pojawia się dość często na naszych stołach. Dzięki patentowi Jakuba Kuronia przygotujecie jej smaczną kremową wersję. Wszystko za sprawą dodanego do niej żółtka. Koniecznie spróbujcie tego sposobu.
Istnieje wiele przepisów na smaczną pomidorową. Podawaliśmy wam m.in. recepturę z wykorzystaniem soczewicy czy mleka kokosowego. Tym razem przedstawiamy bardziej tradycyjną wersję specjału. Dodane w przepisie żółtko i śmietana sprawią, że zupa wyjdzie delikatna i niezwykle kremowa. Takiej jeszcze nie jedliście.
Przepis na pyszną pomidorową według Jakuba Kuronia
Składniki:
2 litry wywaru drobiowego
660 g przecieru pomidorowego
1 żółtko
70 ml śmietanki 18%
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy przecedzony wywar drobiowy. Dodajemy do niego przecier pomidorowy i zagotowujemy. W miseczce łączymy śmietanę z żółtkiem. Następnie dodajemy do nich trochę gorącej zupy i dokładnie mieszamy.
Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlewamy powoli do garnka z pomidorową. Podgrzewamy ją i doprawiamy wedle uznania. Podajemy z makaronem lub z ryżem. Smacznego.
Wskazówki:
Zamiast cukru można użyć marchewki. Wystarczy zblendować ją wraz z płynem. Zupa będzie słodsza, a przy okazji zyska ciekawą konsystencję.
Danie można podać także z naleśnikami lub domowym kluskami. Szczególnie smaczne będą kluski lane.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuron.com