Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealna zupa pomidorowa według Kuronia

Idealna zupa pomidorowa według Kuronia

Zupa pomidorowa od Kuronia
canva/DAPA Images

Klasyczna pomidorowa pojawia się dość często na naszych stołach. Dzięki patentowi Jakuba Kuronia przygotujecie jej smaczną kremową wersję. Wszystko za sprawą dodanego do niej żółtka. Koniecznie spróbujcie tego sposobu.

Istnieje wiele przepisów na smaczną pomidorową. Podawaliśmy wam m.in. recepturę z wykorzystaniem soczewicy czy mleka kokosowego. Tym razem przedstawiamy bardziej tradycyjną wersję specjału. Dodane w przepisie żółtko i śmietana sprawią, że zupa wyjdzie delikatna i niezwykle kremowa. Takiej jeszcze nie jedliście.

Przepis na pyszną pomidorową według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 2 litry wywaru drobiowego

  • 660 g przecieru pomidorowego

  • 1 żółtko

  • 70 ml śmietanki 18%

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy przecedzony wywar drobiowy. Dodajemy do niego przecier pomidorowy i zagotowujemy. W miseczce łączymy śmietanę z żółtkiem. Następnie dodajemy do nich trochę gorącej zupy i dokładnie mieszamy.

Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlewamy powoli do garnka z pomidorową. Podgrzewamy ją i doprawiamy wedle uznania. Podajemy z makaronem lub z ryżem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Zamiast cukru można użyć marchewki. Wystarczy zblendować ją wraz z płynem. Zupa będzie słodsza, a przy okazji zyska ciekawą konsystencję.

  • Danie można podać także z naleśnikami lub domowym kluskami. Szczególnie smaczne będą kluski lane.

Przecier pomidorowy pomoże zrobić pomidorową w kilka chwil
Przecier pomidorowy pomoże zrobić pomidorową w kilka chwil

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram