Smakosze.pl Przepisy Delikatna, lekka jak chmurka jajecznica z dodatkiem koperku
canva/ LauriPatterson

Delikatna, lekka jak chmurka jajecznica z dodatkiem koperku

7 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli już wstaliście i zastanawiacie się, co zrobić na śniadanie, mamy pomysł. Skuście się na lekką jajecznicę z dodatkiem koperku. Ma wszystko, czego potrzebujecie w niedzielny poranek — prostotę przygotowania, pożywność i niezwykły smak.

Jajecznica dla wielu osób jest daniem idealnym. Na patelnię wystarczy wybić kilka jajek, oprószyć przyprawami, usmażyć i gotowe. Ma też tę zaletę, że bardzo łatwo można modyfikować jej smak. Wystarczy tylko wzbogacić ją odpowiednim dodatkiem.

Nasz dodatek, czyli koperek, nie tyle doda jajecznicy kalorii, ile wprowadzi do niej ciekawą nutę smakową. Będzie orzeźwiająca i aromatyczna. Da poczucie, że jecie coś niebywale lekkiego.

Lekka jajecznica z dodatkiem koperku

Składniki na 1 porcję:

  • 2-3 jajka

  • 1-2 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka masła

  • sól, pieprz

  • koperek

Przygotowanie jajecznicy

Jajka wybij do miseczki. Dodaj mleko, trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu, rozmieszaj przy pomocy widelca.

Na patelni rozpuść masło i delikatnie je rozgrzej. Wlej jajka, co jakiś czas mieszając, smaż, aż jajka zetną się tak, jak lubisz.

Jajecznicę posyp posiekanym koperkiem i ewentualnie szczypiorkiem (jego dodatek nie jest konieczny, ale zaostrzy nieco smak całości). Podawaj z pieczywem i np. rzodkiewkami, pomidorem.

Wskazówka: Jeśli chcesz odmienić też sposób podania jajecznicy, możesz zaserwować ją na zrumienionym pieczywie tostowym albo na waflach ryżowych.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych inspiracji na niezwykłą jajecznicę. Zobacz, jak zrobić jajecznicę z żółtym serem , a także jak przygotować jajecznicę bez smażenia.

koperek
koperek

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy