Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekka jak chmurka jajecznica bez smażenia
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:54

Lekka jak chmurka jajecznica bez smażenia

jajecznica
canva/4kodiak

W wielu domach dzień zaczyna się jajecznicą. I jest to dobry pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. A dziś zdradzimy wam jeszcze szybszy sposób na lekką jak chmurkę jajecznicę bez smażenia. Zrobicie ją bez użycia patelni, będzie delikatna i lekka dla żołądka.

Niesamowite na ile sposobów da się przygotować jajecznicę. Nawet jeśli składa się z samych jajek. Jedni lubią tylko delikatnie przemieszaną, inni, gdy białka są idealnie połączone z żółtkami.

Do wyboru jest też stopień ścięcia jaj i wymieszanie ich np. ze śmietaną, mlekiem czy majonezem. A gdy dodamy jeszcze możliwość wzbogacenia jajecznicy o dodatki typu boczek, cebula, pomidor wyjdzie nam krocie przepisów na to jakże proste danie.

Lekka jak chmurka jajecznica bez smażenia

Jak się okazuje, jajecznicę można przygotować bez użycia patelni. Na dodatek, zamiast smażyć, można ją ugotować. To brzmi chyba jeszcze bardziej zaskakująco, jednak jajecznica przygotowana według poniższego przepisu jest naprawdę smaczna. Oto sposób na jajecznicę kalifornijskiego szefa kuchni, Daniela Pattersona

Przygotowanie jajecznicy bez smażenia

Weź tyle jaj ile potrzebujesz i oddziel białka od żółtek. W tej jajecznicy wykorzystamy tylko żółtka, białka możesz więc przeznaczyć np. na bezę albo zrobić z ich dodatkiem omlet.

W garnku zagotuj wodę. Wielkość garnka i ilość wody dopasuj do ilości jajek, z których chcesz zrobić jajecznicę.

Żółtka lekko ubij. Gotującą się wodę zamieszaj łyżką, by powstał w niej wir. Wlej w niego żółtka, garnek przykryj. Po 20 sekundach jajecznica jest gotowa.

Jajecznicę wyjmij na talerz łyżką cedzakową albo odlej najpierw wodę, a potem wyjmij jajecznice na talerz. Oprósz ją solą i pieprzem.

Z czym podać jajecznicę?

Jajecznica najlepiej smakuje jedzona z wiejskim chlebem. Niektórzy wybierają jednak towarzystwo bułki, inni razowca.

Jeśli masz już nie najświeższe pieczywo i trochę czasu, chleb czy bułkę możesz wcześniej podpiec w tosterze lub piekarniku. Otrzymasz pyszne danie jak z restauracji.

Dobrym dodatkiem do lekkiej jajecznicy będą też warzywa, np. chrupiąca rzodkiewka czy papryka, a także pomidor.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych pomysłów na pyszną jajecznicę. Zobacz, jak przygotować jajecznicę z majonezem, a także jak zrobić jajecznicę ze słodką niespodzianką.

garnek z wodą
garnek z wodą

Źródło zdjęcia: canva/NRedmond

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka sól pieprz