Smakosze.pl Przepisy Lekka surówka z jabłek
Tarte jabłko
canva/lovro77, Getty Images Signature

Lekka surówka z jabłek

9 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z jabłek stanowi świetny dodatek do każdego mięsnego obiadu i nie tylko. Można ją również podawać do dań bezmięsnych czy smażonej ryby. Połączenie słodkiego jabłka i sosu majonezowego jest wyjątkowe i smakuje praktycznie każdemu.

Jabłka rzadko wykorzystywane są jako podstawowy składnik surówek czy sałatek - znacznie częściej są dodatkiem lub przekąską pomiędzy posiłkami. Z powodzeniem można zrobić z nich jednak doskonałą surówkę.

Przepis na nią jest banalnie prosty i wymaga, tak naprawdę, jedynie tarki o małych oczkach. Przy jej pomocy można zetrzeć owoce bardzo drobno, co wydobywa z nich pełnię smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z jabłek

Składniki:

  • 5 jabłek

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki majonezu

  • sól

  • pieprz

  • garść koperku

  • szczypta gałki muszkatołowej

Zacznij od umycia jabłek, obrania ich ze skórki, przecięcia na pół i wycięcia gniazd nasiennych. Następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach.

W tym momencie bardzo ważne jest skropienie jabłek sokiem z cytryny, która zahamuje proces utleniania miąższu, czyli czernienia go przy kontakcie z tlenem.

Do jabłek dodaj również majonez, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz świeżo siekany koperek. Wymieszaj surówkę i wstaw ją do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Podawaj lekko schłodzoną. Smacznego.

Tarte jabłko

Źródło: canva/lovro77, Getty Images Signature

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl