Lekka surówka z jabłek
Surówka z jabłek stanowi świetny dodatek do każdego mięsnego obiadu i nie tylko. Można ją również podawać do dań bezmięsnych czy smażonej ryby. Połączenie słodkiego jabłka i sosu majonezowego jest wyjątkowe i smakuje praktycznie każdemu.
Jabłka rzadko wykorzystywane są jako podstawowy składnik surówek czy sałatek - znacznie częściej są dodatkiem lub przekąską pomiędzy posiłkami. Z powodzeniem można zrobić z nich jednak doskonałą surówkę.
Przepis na nią jest banalnie prosty i wymaga, tak naprawdę, jedynie tarki o małych oczkach. Przy jej pomocy można zetrzeć owoce bardzo drobno, co wydobywa z nich pełnię smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z jabłek
Składniki:
-
5 jabłek
-
2 łyżki soku z cytryny
-
3 łyżki majonezu
-
sól
-
pieprz
-
garść koperku
-
szczypta gałki muszkatołowej
Zacznij od umycia jabłek, obrania ich ze skórki, przecięcia na pół i wycięcia gniazd nasiennych. Następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach.
W tym momencie bardzo ważne jest skropienie jabłek sokiem z cytryny, która zahamuje proces utleniania miąższu, czyli czernienia go przy kontakcie z tlenem.
Do jabłek dodaj również majonez, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz świeżo siekany koperek. Wymieszaj surówkę i wstaw ją do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Podawaj lekko schłodzoną. Smacznego.
Źródło: canva/lovro77, Getty Images Signature
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis.pl