Smakosze.pl
placki ziemniaczane

canva/Andrii Pohranychnyi

Jak zrobić idealne placki ziemniaczane?

8 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Najlepsze placki ziemniaczane są chrupiące i rumiane. Duży wpływ na wspomniane walory ma jakość ziemniaków, ale największy jednak samo smażenie. Zobacz jak zrobić idealne placki ziemniaczane. Pomocny okazuje się dodatek octu.

Na placki ziemniaczane najlepsze są odmiany ziemniaków bogate w skrobię. Jeśli jednak masz bardziej wodniste ziemniaki, możesz uratować sytuację, dodając do ciasta trochę mąki ziemniaczanej. Placki z ziemniaków z wyższą zawartością skrobi będą chrupiące i pyszne.

Jak zrobić idealne placki ziemniaczane?

Na chrupkość placków ziemniaczanych duży wpływ ma samo smażenie. Do smażenia najlepiej jest użyć patelni z grubym dnem. Dzięki niemu ciepło jest równomiernie utrzymywane i placki się nie przypalają.

Porcje ciasta trzeba kłaść na dobrze rozgrzany olej, wtedy ładnie się zrumienią. Nie można jednak przesadzać z wielkością ognia, bo placki mogą zacząć się przypalać, pozostając surowymi w środku.

Dużym problemem w plackach ziemniaczanych jest to, że chłoną sporo tłuszczu. Tłuszcz ze smażenia niestety bardzo podnosi kaloryczność placków. Można to ograniczyć, dodając do ciasta 2-3 łyżeczki spirytusu lub octu. Nie będą one wyczuwalne w gotowych plackach, bo wyparują w czasie smażenia.

Usmażone placki warto osączyć z nadmiaru tłuszczu, układając je na papierowych ręcznikach. To pozwoli ograniczyć kaloryczność placków i sprawić, że będą bardziej lekkostrawne. Placki należy układać na talerzu w pojedynczej warstwie, bo inaczej mogą zaparować i stracić chrupkość.

Lepienie pierogów

Czy do ciasta na pierogi należy dodawać jajko?

CZYTAJ DALEJ

Co jeszcze wpływa na chrupkość placków ziemniaczanych?

Na to, czy placki będą mniej, czy bardziej chrupiące wpływa też sposób starcia ziemniaków. Jeśli zetrzemy je na drobnych oczkach, ciasto będzie bardziej papkowate, a gotowe placki mniej chrupiące. Zwłaszcza jeśli nie odcedzimy nadmiaru płynu ze startych ziemniaków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ziemniaki na placki najlepiej jest zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wtedy nie "puszczą" dużo soku, a w usmażonych plackach można będzie wyczuć kawałeczki ziemniaków. Do ciasta startego na większych oczkach nie trzeba też dodawać zbyt dużo mąki. Wystarczą 1-2 łyżki na 50 dag ziemniaków. Do startych ziemniaków dodajemy też jedno jajko, które zespoi składniki ciasta.

Dokładny przepis na placki ziemniaczane znajdziesz na naszej stronie. Poznaj też niezwykły sposób na placki ziemniaczane bez smażenia i bez pieczenia.

smażenie placków

smażenie placków

Źródło zdjęcia: canva/pilcas

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >