Lekka zupa jarzynowa. Zdradzamy najlepszy przepis
Lekka zupa jarzynowa to pomysł na pyszny, lekkostrawny i niskokaloryczny obiad, lunch lub kolację na ciepło. Zupa to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera wiele warzyw, jest świeża i wygląda bardzo apetycznie. Poznaj przepis na lekką zupę jarzynową z niecodziennym dodatkiem.
Zupę jarzynową gotuję z warzyw, które akurat mam pod ręką. Dzisiaj, oprócz włoszczyzny do rosołu, groszku i fasolki pojawi się również niecodzienny dodatek- biała rzodkiew, dzięki której zupa nabiera lekko ostrego, wyraźnego smaku. Warzywo dostępne jest w większych sklepach i marketach.
Biała rzodkiew to bogactwo antyoksydantów, witamin z grupy B i witaminy A, usuwa więc toksyny, reguluje ciśnienie krwi, opóźnia procesy starzenia- w tym artykule dowiesz się, dlaczego jeszcze warto jeść białą rzodkiew.
Zupa z jarzynowa jest pyszną zupą z dodatkiem wielu warzyw, ugotuj ją bez kostki rosołowej, wystarczy, że doprawisz ją solą, pieprzem i posiekaną zieleniną, a każdy zje ją ze smakiem. Kostki rosołowe wzmacniają smak potraw, jednak złożone są głównie z soli i konserwantów.
Jeśli masz ochotę na lekką zupę- tu poznasz przepis na zupę warzywną z brokułem i kalafiorem, jest bezmięsna i pyszna.
Przepis na lekka zupę jarzynową
Składniki na 4-5 porcji:
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
biała część pora
3 ziemniaki
biała rzodkiew
kawałek selera
pół szklanki groszku zielonego
szklanka fasolki szparagowej mrożonej
gałązka lubczyku
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić lekką zupę jarzynową?
Marchewkę, korzeń pietruszki, seler i rzodkiew pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj por. Do większego garnka włóż przygotowane warzywa, zalej je zimną wodą, oprósz solą, pieprzem, dodaj lubczyk i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Źródło zdjęcia: canva/trangiap Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę, groszek, gotuj kolejne 20 minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, solidnie oprósz koperkiem i pietruszką i podaj. Smacznego.