Smakosze.pl Przepisy Lekkie, beztłuszczowe fuczki czyli placki z kiszonej kapusty
canva/Atide, Getty Images

Lekkie, beztłuszczowe fuczki czyli placki z kiszonej kapusty

21 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiszoną kapustę można jeść na wiele ciekawych sposobów, a jednym z nich są fuczki. Placki z kiszonej kapusty wywodzą się z Bieszczad i wbrew pozorom, nie są smażone lecz pieczone. Są lekkostrawne i smakują wyśmienicie.

Kiszona kapusta ma tak wielką popularność, że bez problemu można znaleźć ją w każdym domu. Niektórzy nie mają jednak na nią pomysłu i robią z niej jedynie surówki czy farsz do pierogów i krokietów.

Warto wprowadzać do swojego jadłospisu nowości, dlatego ciekawskim smakoszom polecamy przygotowanie placków o nazwie fuczki. Są wyjątkowo chrupiące i lekkostrawne, ponieważ piecze się je w piekarniku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fuczki

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy kilka pomysłów na najlepsze śniadania z jajek. Ten tekst wyjaśnia metodę usmażenia najbardziej puszystego omletu.

Składniki:

  • 350 g kiszonej kapusty

  • 150 g mąki pszennej

  • 200 ml wody

  • 30 ml oleju

  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka majeranku

Zacznij od odciśnięcia kapusty z nadmiaru soku i jeśli jest zbyt słona, możesz opłukać ją wodą. Posiekaj ją na drobne kawałki i przełóż do miski. W osobnej misce połącz mąkę, siemię lniane, sól, pieprz oraz majeranek.

Do kapusty wlej wodę i olej. Zamieszaj je, a następnie dodaj suche składniki. Przy pomocy rózgi kuchennej wymieszaj ciasto i odstaw je na 15 minut pod przykryciem.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i wylej na nie porcje ciasta. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem śmietaną lub jogurtem. Smacznego.

Fuczki

Źródło: canva/Atide, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: karolinaplaza.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy