Smakosze.pl
Omlet w przepysznej odsłonie

canva/Tatiana Volgutova

Jak zrobić puszysty omlet?

24 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gdy gotujesz omlet, najczęściej wychodzi ci zwykły płaski placek? Mamy doskonały sposób, aby to danie uzyskało niesamowitą puszystość. Wystarczy oddzielić żółtka od białek i ubić białka na puszystą pianę, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.

Omlet kojarzy się głównie ze śniadaniem i nic dziwnego - jajeczne danie można podawać z najróżniejszymi dodatkami, jest sycące, a przy tym na tyle szybkie, że można z łatwością wykonać je przed pracą.

Dla wielu osób może jednak stwarzać problem uzyskanie odpowiednio dużej puszystości. Niektórzy próbują nawet używać spulchniaczy, jak proszek do pieczenia, co często kończy się porażką.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Aby cieszyć się delikatną, a zarazem dużą objętością, po prostu ubij pianę z białek i połącz je z resztą ciasta. Jedyne co pozostaje to zachować ostrożność podczas smażenia, a posiłek będzie idealny.

Przepis na puszysty omlet

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mleka

  • 2 łyżki mąki

  • szczypta soli

  • łyżeczka cukru

  • masło

Sok z agrestu

Jak przygotować sok z agrestu na zimę?

CZYTAJ DALEJ

Zacznij gotowanie od oddzielenia żółtek od białek. Białka wlej do dużej miski, dodaj szczyptę soli i ubij za pomocą miksera na sztywną pianę - sprawdź jej sztywność, przechylając miskę do góry dnem. Jeśli piana nie wypada, odniosłeś sukces.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Do żółtek dodaj mąkę, mleko oraz cukier. Ucieraj masę, aż zdanie się puszysta. Następnie dodaj do niej pianę i delikatnie połącz. Smaż na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor. Smacznego.

Omlet

Źródło: canva/ctktiger1018, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: MniamMniam.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >