Smakosze.pl Przepisy Lekkie i niskokaloryczne kotlety mielone według Ani Lewandowskiej
TRICOLORS/East News; Canva / iko636

Lekkie i niskokaloryczne kotlety mielone według Ani Lewandowskiej

1 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że kotlety mielone należą do grona swojskich specjałów, obok których ciężko przejść obojętnie. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem. Gwiazda wzbogaca kotlety mielone o buraki.

Pyszne kotlety mielone potrafią przyprawić o szybsze bicie serca wielu smakoszy. Mięsny specjał przeważnie bazuje na dodatkach w postaci cebuli, namoczonej bułki i jajek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić danie o buraki. Efekt zaskoczy domowników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone od Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska niejednokrotnie zaskakiwała nas swoimi przepisami na klasyczne dania w nietypowych wydaniach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy jej recepturę na kultowy rosół . Dziś sięgniemy po kotlety mielone.

Kotlety mielone według przepisu Anny Lewandowskiej są z pewnością o wiele zdrowszą propozycją obiadową, od klasycznego wydania specjału . Wszystko za sprawą dodatku, jakim są buraki. Oprócz tego zrezygnujemy z panierowania. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 500 g mielonego mięsa z indyka

  • 200 g ugotowanych na parze

  • 15 ml oliwy z oliwek

  • kurkum

  • chili w proszku

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • olej

Przepis na kotlety mielone w niecodziennej odsłonie

Na początku buraki ścieramy na tarce o małych oczkach. Łączymy je razem z mięsem mielonym oraz przyprawami . Całość wzbogacamy o oliwę. Składniki starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą i zwartą masę.

Z mieszanki formujemy niewielkie kotlety o lekko spłaszczonym kształcie. Wykładamy je na rozgrzany olej i smażymy przez około 5 minut na każdą stronę . Kiedy będą ładnie zarumienione, wówczas kotlety mielone będą gotowe.

Specjał możemy również upiec. W tym celu kotlety mielone umieszczamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Kotlety mielone pieczemy przez około 45 minut. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na kulinarny klasyk z piekarnika .

Pieczone kotlety mielone
Pieczone kotlety mielone

Canva / tgchan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy