Niezwykły przepis na rosół według Anny Lewandowskiej
Anna Lewandowska zbudowała swoje ciało nie tylko dzięki intensywnym ćwiczeniom - duży wkład ma w to także dieta. Jednym z jej popisowych dań jest rosół, do którego dodaje odrobinę kurkumy. Przyprawa nadaje mu doskonałej barwy, a także zwiększa prozdrowotne działanie wywaru.
Anna Lewandowska słynie ze swojego oddanie wysiłkowi fizycznemu, zdrowej diecie oraz propagowaniu zbilansowanego żywienia wśród Polaków. Wiele osób dzięki jej doświadczeniu i wiedzy zdołało zrzucić nadprogramowe kilogramy i uzyskać lepsze zdrowie.
Lewandowska jest autorką dziesiątek, jak nie setek przepisów, z których praktycznie każdy jest niskokaloryczny, a przy tym bardzo odżywczy. Jedną z takich receptur jest rosół z kurkumą - roślina ta wspaniale wspomaga układ trawienny, chroni przed infekcjami, a także może mieć właściwości poprawiające humor, z uwagi na swoje działanie zwiększające syntezę serotoniny.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.
Przepis na rosół z kurkumą Anny Lewandowskiej
Składniki:
trzy litry wody
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kminku
pół kilograma wołowiny
połowa kurczaka lub innego drobiu
trzy łyżki octu octu jabłkowego
jedna cebula
trzy marchewki
jedna pietruszka
jeden seler naciowy
dwa ząbki czosnku
kawałek imbiru
pół łyżeczki pieprzu cayenne
trzy listki laurowe
cztery ziela angielskie
sól
pieprz
Zacznij od wrzucenia mięsa do wody i doprowadzenia jej do wrzenia. Po 30 minutach odcedź mięso, dokładnie je wymyj, zalej 3 litrami wody i ponownie postaw na palniku. Ustaw jego moc na średni poziom, gdy tylko zobaczysz pierwsze bąbelki.
Wyciągaj powstałe na powierzchni szumowiny łyżką cedzakową. Wlej do wywaru ocet jabłkowy, dodaj tymianek, kurkumę oraz kminek. Cebulę opal nad palnikiem i wrzuć do garnka. Imbir obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i również dodaj do zupy.
Gotuj rosół przez półtorej godziny - po tym czasie większość smaku i substancji odżywczych z mięsa przedostanie się do płynu. Następnie wrzuć resztę składników i podgrzewaj jeszcze jedną godzinę.
Przed podaniem wyciągnij z rosołu warzywa, przyprawy oraz mięso. Marchew pokrój w drobną kostkę, a mięso porwij na mniejsze kawałki. Podawaj ze swoim ulubionym makaronem oraz rozdrobnioną marchewką wraz z mięsem. Smacznego.
Źródło: from_my_point_of_view, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: sport.se.pl