Smakosze.pl Przepisy Lekkie, nietłuste śledzie wigilijne w jogurcie
canva/arfo

Lekkie, nietłuste śledzie wigilijne w jogurcie

20 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli marzycie o śledziu w śmietanie, ale jest dla was zbyt kaloryczny, mamy dobre rozwiązanie. Przygotujcie lekkie, nietłuste śledzie wigilijne w jogurcie. W ten sposób zaoszczędzicie nieco kalorii, a danie stanie się lżejsze dla żołądka. Śledzie tak naprawdę nie stracą nic na smaku.

Śledź to ryba, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jedni lubią śledzia z cebulą w oleju, inni wolą w korzennych przyprawach. Niektórzy zaś uwielbiają połączenie śledzi ze śmietaną.

Jednak ten zestaw jest dość kaloryczny, bo i śledź należy do tłustych ryb i śmietana zawiera sporo tłuszczu. Na szczęście śmietanę można zastąpić o wiele chudszym jogurtem naturalnym.

Lekkie, nietłuste śledzie wigilijne w jogurcie

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych

  • 1 duża cebula

  • 1 słodkie jabłko

  • sok z cytryny

  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżka majonezu

  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie śledzi w jogurcie

Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na kilka godzin. W tym czasie kilka razy zmień wodę, by śledzie szybciej straciły słony smak. Śledzie osącz, osusz, pokrój na kawałki.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub w półkrążki. Oprósz ją solą, odstaw na 15 minut. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.

Jogurt naturalny wymieszaj z musztardą, majonezem i octem. Połącz z cebulą i jabłkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do powstałego sosu włóż kawałki śledzi, całość delikatnie wymieszaj. Włóż np. do słoika, zakręć, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pysznego śledzia. Sprawdź, jak przygotować śledzie w sosie porowym , a także jak zrobić śledzie z rodzynkami po sułtańsku .

jogurt
jogurt

Źródło zdjęcia: canva/seb_ra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: bonavita

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy